Асистирана репродукция (in vitro фертилизация)


Категория на документа: Психология


 МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ

Бакалавърска програма

специалност - "Медицински рехабилитатор - ерготерапевт"

Учебна дисциплина - Биомедицинска етика

РЕФЕРАТ

на тема:

Асистирана репродукция ( in vitro фертилизация)

Разработил: Провери

Венцислава Венциславова Ильова Христина Живкова

1 група; фак. номер 161

Съществуват редица семейства по цял свят, които не са способни да заченат свое дете по естествен път. Причините за безплодието могат да бъдат различни, както при мъжа, така и при жената. Около 45% от причините се дължат на стерилитет при жената - дефектна овулация, запушване на фалопиевите тръби и други. При 30 % от случаите безплодието се дължи на стерилитет при мъжете и около 25% от случиите няма явно обеснение за безплодието. Желанието на човек да изпълнява основната си биологична функция, да се възпроизвежда е водещ биологичен и социален феномен. Осъзнаването, че семейството не може да има собствени деца може да окаже неблагоприятно влияние върху семейните отношения. И тук напомощ се явява медицината.

Развитието на науката и технологиите в медицината навлезе много решително и в сферата свързана с човешкото възпроизводство. Съвременните репродуктивни методи като : изкуствено осеменяване, оплождане in- vitro, ICSI (вътреклетъчно спермално инжектиране) и сурогатното майчинство, все повече навлизат в медицинската практика, а заедно с това и в битието на човека. Но колкото полезни, сигурни и удобни да са тези методи, те носят със себе си и редица етичнипроблеми.

Една от най- нашумелите напоследък технологии за асистирана репродукция е ин витро фертилизацията. Буквално процесът означава оплождане в епруветка. Ин витро фертилизацията и трансфера на ембриони е метод, при който в лабораторни условия зрелите яйцеклетки се вадят извън тялото на жената и се събират с мъжки репродуктивни клетки - сперматозоиди, за да се оплодят. Получените в резултат на оплождането ембриони се трансферират (прехвърлят) в маточната кухина на жената или се замразяват . Яйцеклетката може да бъде получена от съпругата или от донорка, а семенната течност - от съпруга или донор.

Първият успешен опит за оплождане в епреуветка е извършен от доктор Петручи в Болоня през
1960 г. Тогава католическата църква се обявява против тези опити
и те са спрени от папата, но са продължени в други страни. Първата успешна ин витро бременност е постигната през 1977 г. във Великобритания, където д-р Ричард Едуардс и д-р Патрик Степто - двамата първооткриватели, прилагат метода на двойката Лесли и Джон Браун, които нямат деца в продължение на 9 години поради запушени фалопиеви тръби. С помощта на лапароскопски уреди д-р Степто успява да получи годна яйцеклетка от яйчниците на жената, която по-късно е оплодена със сперматозоидите на съпруга ѝ и върната обратно в матката, където се имплантира успешно. Така първото "бебе в епруветка" - Луиз Браун, се появява на бял свят с цезарово сечение на 25 юли 1978 г., в болница в Олдъм, недалеч от Манчестър, Великобритания. През 1999 г по-малката сестра на Луиз Браун - Натали, също зачената ин витро, става майка по естествен път, с което на практика се доказва, че децата, заченати ин витро, по нищо не се различават от останалите, нормално родени деца. По-късно самата Луиз също забременява по естествен път и през 2006 г. ражда свое дете. Към момента повече от 6 милона деца по света са заченати и родени след ин витро оплождане, като над 170 000 от тях са от донорски яйцеклетки и ембриони. В момента ин витро оплождането е основен метод за лечение на безплодието при различни фактори. През 2010 г. Робърт Едуардс получава Нобеловата награда за физиология и медицина за изобретяването на технологията "ин витро оплождане".

Процедурата се прилага в много страни по света. В България методът е известен отдавна. Към 2010 г. вече десетки клиники в цялата страна предлагат ин витро процедури. С решение на Министерски съвет през 2009 г. е съсздаден Фонд за асистирана репродукция, който подпомага финансово лечението на бездетните двойки в България. До момента над 6 000 жени са преминали процедурите благодарение на помощта от фонда. 25 години ни делят от рождението на първото в България бебе заченато по метода "ин витро" - Илияна Тирилова. Оплождането на яйцеклетката е направено през 1987г. в лабораторията към катедра "Биология" на Медицинския университет-София , ръководена от доц. Илия Ватев, на който е кръстено бебето. 12 дни салед раждането на Илияна на бял свят се появява и второто бебе в епруветка - Христо.

Ин витро процедурата е метод за лечение на безплодие. От етична гледна точка медицинската помощ при човешкото възпроизводство е оправдана във всички случаи на безплодие, което не се повлиява от друг тип лечение. Ин витро се прилага при следните случаи :

- Имунологична несъвместимост между двамата партниори

- Невъзможност за контакт между мъжките и женските полови клетки

- Генетични заболявания в семейството

- Ниска енергитична способност на митохондрията причиняваща инферилност или спонтанен аборт

- Безплодие поради неизвестна причина

При извършването на процедурата се се вземат и съответно оплождат няколко яйцеклетки от съпругата . За увеличаване на вероятността за успешно имплантиране се въвеждат няколко ембриона. Това може да доведе до многоплодна бременност - две, три или повече деца. Този факт от своя страна крие рискове. Животът на майката ще бъде застрашен, както по време на бременнстта, така и по време на самото раждане. Възможно е децата да се родят преждевременно, да останат недоносени, което застрашава и техния живот.

Един от най- широко дискусираните въпроси е за съдбата на ''излишните ембриони", които се създават за всеки случай ако се наложи следващ опит. Възможни са следните дейности:

Замразяване - замръзяването не е решение, защото отново остава въпроса какво да се прави със замръзените ембриони. Колко дълго да се съхранява замръзен ембрион? Възожно ли е ако не се използват от генетичната родителска двойка, те да се предоставят за използването от друга двойка? Какво влияние оказва замръзяването върху бъдещия индивид? Какво е усещането да имаш замръзен брат или сестра? Ето защо замразяването на излишните ембриони би довели да повече проблеми, отколкото ще разреши.

Унищожаване на ембрионите може да настъпи още при тяхното замръзяване, а други могат да бъдат съзнателно унищожени. Ако гледаме на ембриона като личност, допустимо ли е неговото унищожване? Няма ли да се приеме като унищожаване на човешки живот?Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Асистирана репродукция (in vitro фертилизация) 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.