Едипов комплекс


Категория на документа: Психология


Едипов комплекс
/3-6 години/
Едиповият комплекс е най-известната тема в психоанализата. Невъзможността да обобщи сексуалния травматизъм като определяща причина става причина за криза ,а убеждението ,че в несъзнаваното не съществува никакъв признак за реалност , по който да се различи реалното събитие от психичното, разрешава тази криза чрез откритието на Едипа. Простата форма , която придобива Едиповия комлекс в гръцката трагедия е всъщност само схематизация . Идеята еволюира при Фройд.
Съществуват два типа комплекси - позитивна форма с желание за смърт, насочено към родителя от същия пол и сексуално желание към родителя от противоположния пол и негативна форма - която е обратното - любов към родителя от същия пол и омраза към родителя от противоположния пол, свързана с чувство на ревност.
Едиповият комплекс се изживява между 3-5год. възраст, след което се проявява латентна фаза. Преди Едипа ,според Фройд , съществуват предедипови фази. Тези предедипови елементи дават пространство за обширно полемично изслеване , особено при детските психоанализи.
Едиповият комплекс се свързва с друг комплекс , кастрационния процес, който се усеща различно от момичето като онеправданост от липсата на пенис и от момчето като родителска заплаха, свързана със сексуалната дейност. Кастрационния комплекс или фантазмът за кастрация (тъй като не става дума за реална кастрация) е свързан с нормативната функция на Едиповия комплекс : той представя едновременно травматизма от сексуалното и забраната за инцеста.
През 1905г Фройд пише " Три студии за сексуалността" Тази книга предизвиква сканадл поради много причини. Публиката не може да приеме съществуването на сексуалност при децата.
Фройде определя 2 стадия - Орален стадий - Устата , първата ерогенна зона ; Анален стадий - Контролиране на мускулите.
Едипов комплекс при момиченцата - Момичетата по-бързо се развиват ,за да компенсират липсата на пенис. Те откриват по-рано разликата между мъж и жена. Най -напред ,чрез желанието им да пишкат прави и въпросът : Защо той има "такова" ,а аз нямам? Играта с кукли , с кал и изобщо ролевите игри е начинът , по който момиченцето се идентифицира с майката. Така се изтласква едиповия комплекс към несъзнаваното т.е. чрез игрите момичетата се оприличават , стават като майката и отлагат ЕК във времето. Точно тогава започва да се формира и Свърх Аз-ът (или съвестта). Момичето мести обекта на любов от майката към бащата.
Едипов комплекс при момчетата - При момчето първият обект е майката. Към 2-3г момчетата осъзнават ,че пипането на атрибута им носи удоволствие. Момчето се идентифицира с бащата и така подтиска ЕК , изтласква го надолу , към несъзнаваното и по този начин преминава през този импулс. Момчетата борейки се с бащите в играта , изразяват своята "връждебност" и любовта към майката.
На 6 години ЕК е само изтласкан , но не е решен. Започват да декстват вътрешните забрани , понятието за добро и зло , морал . Отваря се място за инвестиране на чувства към учителката - човек външен за семейството . Ако ЕК не се отложи , ако не се подтисне добре може да доведе до проблеми с писането и четенето в 1ви клас. Това се случва заради неподтиснатия импулс. ЕК се появява още веднъж , през юношеството и тогава вече трябва да бъде разрешен.
Функцията на бащата са забраните. Трябва да има правила , за да се ограничи хаосът. Добре е за детето , за да не се появи хиперактивност , агресивно повечение. Ако фигурата на бащата липсва , може да се говори от името на закона , някакъв авторитет (напт дядото) Майката също трябва да се подчини на думите на бащата , за да се подчини и детето. Детето трябва да се научи да триангулира, за да може да прилага след това тази триангулация в отношенията си .

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Едипов комплекс 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.