Изследване на човешки емоции


Категория на документа: Психология


Изследване на човешки емоции
Има безброй думи, за да опишат емоциите, и в продължение на векове хората са създавали песни и стихотворения, в които се опитвали да ги опишат.
Радикалният стремеж към удоволствия прави човека тъжен. Ерих Фром мъдро е забелязал, че в нервната система са вградени "изместени" настройки за преживяване на положителните и на отрицателните емоции. Двата типа емоции се регулират от различни мозъчни системи. Положителните емоции са програмирани на неутрални стимули. Това дава еволюционното предимство за изследване на нови или неутрални обстоятелства и да не се изпускат благоприятни възможности. В цивилизованите форми на живот,
където базовите потребности са задоволени, хората са склонни да гледат
позитивно на живота. А оптимизмът, като идеологизирана позитивна нагласа,
става черта на националния характер на някои народи .
Емоциите са чувствата на ума - те изпращат към тялото физиологични промени (повишаване на пулсовата честота, повишена телесна температура, активност на някои жлези, увеличава или намалява дихателната честота) и мотивират човек да действа. Много изследвания са показали, че логото на компанията е един от най-важните аспекти на маркетинга и рекламата на марката, или функции, които ясно идентифицира продукта или услугата на компанията от нейните конкуренти. Jessica Риджуей ,изследовател в Университета на Мисури е установил, че конкретните цветове, използвани в логото на компаниите имат значително въздействие върху начина, по който се възприема марката и логото от потребителя. Jessica Риджуей, анкетира 184 възрастни, използвайки общи лога с различни цветове на фалшиви фирми, които тя създава. След това тя пита участниците да опишат емоциите, които изпитват към фалшивите компании при вида на всяко лого. Риджуей идентифицира ключовите характеристики, които всяко лого предизвиква, въз основа на използваните цветове.
Проучването показа, че сините лога изтъкват чувство на увереност, успех и надеждност; зелени лога изтъкват възприятия за опазването на околната среда, жилавост, издръжливост, мъжественост и устойчивост; лилавите лога изтъкнали женственост, блясък и очарование; розови лога носят усещането за младост, въображение и мода; жълти лога изтъкват възприятия за забавление и усещане за нещо ново ; и червени лога носят чувства на опит и самочувствие. И Риджуей се изненадва от чувствата, които предизвикват логата с червен цвят .Традиционните емоции базирани на червеното включват агресия и романтика, но червените емблеми не се позовават на тези емоции в участниците в проучването. Това най-вероятно може да се обясни с факта, че червеното се използва в лога на много утвърдени марки като State Farm, McDonalds и ESPN, така че потребителите да имат предварително съществуващите емоции, свързани с марки, използващи този цвят. "
Риджуей твърди, че преди да се разработи лого, трябва да се мисли критично и стратегически с какъв вид емоции, клиентите ще изразят чувствата си към фирмените марки.
За марките трябва да се използват лого цветове, които са свързани с личностни черти, които тя да има в очите на потребителите.Ако е необходимо чувство за надеждност, синьото може да бъде най-добрият избор, а лилаво лого може да бъде предпочетен за женствена, обаятелна марка.
Клиентите плащат повече в ресторант на шведска маса и възприемат храната като по-вкусна, отколкото една и съща храна предлагана на по-ниска цена в друг ресторант, което предполага, че вкусът като възприятие може да се манипулира само по цена.
Според проучване на Karen Winterich потребителите реагират на промените в дизайна на логото. Потребителите, които са силно ангажирани с марката са склонни да реагират по-негативно към новите лога, докато повече случайни клиенти обикновено оценяват това, като положително развитие. Освен това, негативността усетена от най-добрите клиенти на марката може да се задълбочи и да ги накара да имат по-ниско отношение към нея. Повечето компании грешат, като се надяват, че най-ценните им клиенти - тези, които имат силен ангажимент към марката - ще бъдат по-благосклонни към промените. Изследователите са на мнение, че ангажираните ентусиасти с марката виждат в промените на логото заплаха за тяхната връзка с нея. Следователно, такива потребители ще бъдат негативно настроени към промяната . Проучванията показват, че свързването на марката с потребителите на емоционално ниво е една от най-мощните рекламни техники. Например, широко разпространена на "успех в спорта" Nike се фокусира върху ключовата емоция породена от спонсорство, реклама и бизнес империи. Едно проучване в списанието на Consumer Research се отбелязва, че хората, които мислят по-абстрактно реагират по-добре и обрисуват смесени емоции в сравнение с тези, които мислят по-конкретно . Едно скорошно проучване показва взаимовръзка между носенето на определени дрехи и емоционални състояния. Например: жените, които са депресирани или тъжни са по-склонни да носят размъкнати блузи, суитчъри, или дънки. Жените, които имат повече положителни емоции са по-склонни да носят любимата си рокля или бижута и като цяло изглеждат по-добре.
Някои изследователи се опасяват, че технологията, особено социалната мрежа, създава условия за изключване на емоционални връзки и не създава такива. Емоционално насилие е подобно на промиване на мозъка с това, че се опитва систематично да руши самочувствието на човек, самоуважението му. Емоционалното насилие може да приеме много форми, включително с помощта на икономическа мощ, контрола, заплахата, унижението, омаловажаването, непрекъснатата критика, виковете. Чарлз Дарвин смята, че емоциите са полезни за еволюцията, защото емоциите подобряват шансовете за оцеляване. Например, мозъкът използва емоция да ни държи далеч от опасното животно (страх), далеч от гниеща храна и фекална материя (отвращение), в контрола на нашите ресурси (гняв), както и в завладяване на добра храна или добра половинка (удоволствие и страст). Повечето учени смятат, че основните емоции са вродени, а не придобити. Например, хората, които са родени слепи и никога не са виждали лицата , а умеят да показват типични лицеви изражения на основни емоции.
Проучване доказва, че осем от първичните вродените емоции са : радост, приемане, страх, изненада, тъга, отвращение, гняв, и очакване. Предполага се, че сложни емоции като вина и любовта са извлечени от комбинация от първични емоции. Цветовете могат да имат голямо отражение върху емоционалните реакции. Докато не всеки изпитва същото чувство в отговор на конкретен цвят, повечето хора смятат, червеното и оранжевото че стимулират, а лилавото отпуска. В контраст, сиво, кафяво, черно, или бяло са склонни да доведат до емоционално затъпяване. Всъщност, изследванията показват, че децата, които играят в оранжева стая били приятелски, нащрек, творчески, и по-малко раздразнителни, отколкото децата в боядисани бяло, кафяво и черно.
Емоциите са заразни. Отрицателни или неприятни емоции са по-заразни от неутрални или положителни емоции. Проучванията показват, че мъжете и жените изпитват една и съща сума на емоции, но жените са склонни да ги показват повече.
На визуално привлекателните презентации на нездравословна храна в менютата едва доловимо се будят емоции в потребителите. Учените твърдят, че ако хората разбират тези емоции по-добре, те ще направят по-добър избор на храна си.
Така повторението създава емоционални навици и привички и трайни емоционални диспозиции - чувства. Например, обичта може да се определи като любов, превърнала се в привичка.
Радикалният стремеж към удоволствия прави човека тъжен в крайна сметка, както Ерих Фром мъдро е забелязал В нервната система са вградени "изместени" настройки за преживяване на положителните и на отрицателните емоции. Двата типа емоции се регулират от различни мозъчни системи. Положителните емоции са програмирани "меко положително" (пак там) на неутрални стимули. Това дава еволюционното предимство за изследване на нови или неутрални обстоятелства и да не се изпускат благоприятни възможности. В цивилизованите форми на живот, където базовите потребности са задоволени, хората са склонни да гледат позитивно на живота. А оптимизмът, като идеологизирана позитивна нагласа, става черта на националния характер на някои народи .
Опитът за манипулация да се направи човечеството щастливо чрез технологии, индуциращи илюзии и виртуален начин на живот, е опасна утопия и обречено на провал.
Емоциите са най-забележимите съставки на нашите преживявания. За
здравия смисъл да преживяваш значи да изпитваш емоции от разнообразно
естество. Емоциите позволяват развитие и пораждане на
"емоции по повод на емоции" (вторични емоции), както и "навързването" им в сценарии (скриптове). Макар и парадоксално, хората могат да се карат, за да имат поводи да се сдобряват! Емоциите ни правят не само биологично
адекватни същества, но влизат в инфраструктурата на смисловите
образования, които ни правят духовни същества и ни "отвързват" от нашата
биологична природа.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Изследване на човешки емоции 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.