Как да овладеем своя гняв преди той да ни овладее?


Категория на документа: Психология


ПЛОВДИВСКИ УНИВЕСИТЕТ "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"

ПЕДАГОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ

КАТЕДРА: ПСИХОЛОГИЯ И СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

РЕФЕРАТ

КАК ДА ОВЛАДЕЕМ СВОЯ ГНЯВ
ПРЕДИ ТОЙ ДА НИ ОВЛАДЕЕ

Изготвил: Димитър Емилов Богданов

Пловдив, декември 2013 г.

КАК ДА ОВЛАДЕЕМ СВОЯ ГНЯВ
ПРЕДИ ТОЙ ДА НИ ОВЛАДЕЕ

"Това, което разстройва умовете

на хората, са не самите събития,

а преценката на хората за тях".
Епиктет, I в.

I. Зловещата цена на гнева

1. Гневът разрушава личните връзки

Вредата върху личните взаимоотношения е може би най-честата цена, а вероятно е и най-ужасната. Възможно е да вярваме както много други хора, че гневът е нещо, което насочваме срещу хората, които не харесваме. Това не е точно така. Според едно изследване на Аверил от университета Масачузетс Averill J. R., 1983, по-скоро се гневим на хора, които познаваме добре. Най-честите мишени на гнева са семейството, приятелите и колегите.

Помислете за собствения си живот. Разрушил ли е гневът ви някакви важни връзки? Склонни ли сте да обвинявате другите за това, как се чувствате? Ако продължавате с този модел, къде ще сте след няколко години? Да се отървете от гнева и да възприемете по-приемаща и гъвкава позиция в близките взаимоотношения, вероятно ще е по-добре за вас в дългосрочен и в краткосрочен план.

2. Гневът разстройва трудoвите отношения

Работата често е фрустрираща, поради взискателни шефове, ревниви колеги, гневни клиенти и всякакви неприятни неща. Гневът е в състояние да разруши работните ви взаимоотношения и да попречи на успехитe ви; може да блокира вниманието ви и да ви попречи да се фокусирате върху важните въпроси, както и да ограничи способността ви да работите качествено.

Умението да се разбирате с другите хора ви помага да успявате в работата си. Колегите не обичат да работят с хора, които имат гневни изблици. Гневът може да попречи на кариерата ви, да ви съсипе повишението, което дълго време сте очаквали, да ви уволнят или да ви попречи да се пенсионирате при по-добри осигуровки.

Способността да управляваме емоциите си на работното място независимо от неизбежните фрустрации често е от решаващо значение за изграждането на успешна кариера. Гневът отклонява енергията и вниманието ви от работата, като ви кара да отмъстите на колега или шеф или като съсипете своята или работата на някой друг.

В едно от най-ранните есета върху гнева философът - стоик Сенека описва гнева като "най-противната и отчаяна от всички емоции" Seneca, L. A., 1963. Според него гневът е в състояние да замъглява човешката способност да се разсъждава ефективно.

Лидери като Мартин Лутер Кинг, Махатма Ганди и други всеотдайно и страстно са се борили за своите каузи. Те са били крайно дисциплинирани, съобразителни и ефективни, защото са разчитали предимно на разума, а не на гнева Ellis, A., R. C. Tafrate, 2011.

3. Гневът подклажда агресия

Гневът лесно може да доведе до агресивни прояви. Често това се случва в собствения дом или на работното място. Според статистики на ФБР на всеки 17 секунди в САЩ става престъпление с насилие. Това са брутални актове особено сред младежите. Убийството днес е втората водеща причина за смърт сред групата на 15-до 24-годишните младежи U. S. Department of Justice, 1995.

Според други изследвания в САЩ има и семейно насилие. Около един милион и половина жени са пребивани от партньорите си всяка година. Приблизително 40 % от всички жени, които са убивани годишно в тази страна, умират от ръцете на собствените си съпрузи Straus & Gelles, 1992.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Как да овладеем своя гняв преди той да ни овладее? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.