Как да овладеем своя гняв преди той да ни овладее?


Категория на документа: Психология


Правителствен доклад стига до заключението, че в САЩ приблизително 140 хиляди деца годишно страдат от сериозни наранявания в резултат на малтретиране, 2 хиляди годишно и по 5 деца ежедневно умират от ръцете на родителите си или тези, които се грижат за тях U. S. Advisory Board on Child Abuse and Nedlect, 1995.

Гневът често води до агресия, макар че връзката не е автоматична, като краен резултат от него води до поведение на насилие. Цената на агресията включва загубата на лични връзки, на работа, физически наранявания, увредена собственост, съдебни дела, присъди за лишаване от свобода, чувства на вина и неловкост.

4. Гневът може да доведе до сърдечносъдови болести

Хроничният гняв често води до развитието на болести на сърдечносъдовата система. Болестите на сърцето са водещата причина днес за смъртността сред американците. Макар че гневът ви все още може да не е предизвикал сериозни здравословни проблеми, възможно е пагубните му ефекти вече да са в действие.

Уолтър Кенън изследва как гневът вреди на тялото. Той въвежда понятието "на борба или бягство", което означава, че всеки един индивид се стреми към борба с тревожността и избягването на опасната ситуация.

Когато сме гневни, в тялото настъпват различни физически промени като засилване на мускулното напрежение, учестяване на пулса, ускоряване на дишането и метаболизма и всичко това ни подпомага да се подготвим за действие. Освен това в кръвообращението ни се излива адреналин и кръвта ни протича към по-големите мускули в тялото. Следователно гневът може да ни помогне да се изправим пред заплашващ живота ни нападател или някаква друга спешна ситуация Ellis, A., 1976.

Професорът по биология и невронаука в Стенфордския университет Робърт Саполски описва как, когато многократно предизвикаме съпътстващите яростта физически промени, увреждаме сърдечносъдовата си система. Честите приливи на кръв водят до повишаване на кръвното налягане, увеличаване на силата, с която кръвта се движи по артериите и до натрупване на мастни киселини, глюкоза и други вещества по кръвоносните стени. Натрупването на подобни вещества с течение на времето води до стесняване на артериите, което намалява цялостния кръвопоток. Това състояние е известно като атеросклероза, а то пък води до коронарна недостатъчност, исхемия на миокарда или други заболявания на сърцето Sapolsky, R. M., 1994.

5. Гневът и личният дистрес

Много от щетите от гнева включват сериозни и драматични последици, като емоционалният и личен дистрес, депресия, вина, неловкост, чувство за загуба на контрол и липса на увереност в общуването с другите хора. Емоционалният стрес често води до появата на силен стрес или до дистрес. Стресът и дистресът като понятия са въведени от канадския учен Ханс Селие, който разработва цялостна теория за причините, довели до стресови ситуации и техниките за предотвратяването им Selye, Hans., 1999.

Гневните изблици водят до фрустрация и разочарования, а когато те се засилят и зачестят водят до депресивни разстройства, тревожност, вина и други. Гневните, депресирани и агресивни хора не могат да изпитат щастие, радост и удовлетворение от постигнатото. Те са емоционално и психически нестабилни и неуравновесени. Често животът им е съсипан и живеят непрекъснато, обвинявайки другите за техните грешки и несполуки.

II. Митове за справяне с гнева

Ако днес се консултирате с различни специалисти от областта на психичното здраве как най-добре да се справите с гнева си, вероятно всеки един от тях ще ви даде различни методи на лечение. Някои ще ви кажат, че решението на вашия проблем с гнева се крие в миналото и ще се наложи да се върнете назад в историята на вашия живот, за да изцелите старите рани от миналото. Други специалисти може би ще ви посъветват, че миналото няма значение и ако смените настоящата си работа, взаимоотношенията и ситуациите, които ви разстройват, тогава несъмнено ще водите по-щастлив, по-здравословен и по-малко изпълнен с гняв живот.

Има други специалисти, които могат да ви посъветват да не обръщате толкова много внимание на проблемите, да избягвате конфликтните ситуации с хората, които ви разстройват. Други психолози биха ви препоръчали да дадете воля на гнева си, като го изразите чрез думи или някакви дейсвия - усамотяване, крещене, физическо натоварване и т.н.

За съжаление и до днес липсват добри научни изследвания върху причините и решенията на проблемите с гнева. Албърт Елис и Реймънд Тафрейт в настоящия труд предлагат няколко мита за това, как да се справите с възмущението и гнева Ellis, A., R. C. Tafrate, 2011.

1. Мит № 1: Активното изразяване на гнева го намалява

Становището, че активно трябва да изразяваме гнева си, за да го намалим, произтича от теорията на З. Фройд. Според хидравличния модел на емоциите на Фройд и на Вилхем Райх чувствата на гнява се натрупват с течение на времето и създават резервоар от отрицателна енергия. Ако не се изрази тази енергия навън, тя ще избухне в соматични сривове, болести и емоционални разстройства. Терапевтите на тази теория ще ви насърчават да вентилирате гневните си чувства и така да изпразвате резервоара от потиснато напрежение Ellis, A., R. C. Tafrate, 2011.

Според д-р Арън Сийгмън Siegman, A. W., 1994, психолог и изследовател на гнева в университета Мериленд, изразяването на гнева е сериозен рисков фактор за болести на сърцето, увреждане на артериите и други. През последните 40 години много от психологическите експериментални изследвания сочат, че вербалните и физическите изрази на гнева водят до повече, а не до по-малко гняв и насилие.

Много от псхилозите специалисти днес ни съветват да не се поддаваме на импуслите, да действаме въз основа на гнева. Следващият път е добре да се опитаме да го обуздаем.

2. Мит № 2: Когато сте ядосани, вземете си тайм-аут

Някои специалисти от сферата на психичното здраве, смятат, че когато обстановката стане напрегната или нажежена, тогава те ни съветват да избягаме енергично или да се отстраним от тези ситуации, в които има напрежение и може да изразим силни гневни изблици. Те наричат тази процедура "тайм-аут". Това означава, че ако откриете, че започвате да се ядосвате на децата си, трябва в този момент да си вземете тайм-аут или почивка /отбой/. Ако гневът ви започне да се трупа на работното място, излезте да се разходите, докато се успокоите. Това звучи като много добър съвет, но как да оставим децата или как да изляза навън по време на работа, ако това не е възможно.

Понякога може да се приложи тази процедура, но тя не е верният път към решаването на проблемите с гнева. Тайм-аутът е една малка почивка и ни помага само да избегнем за кратко време гневната ситуация Ellis, A., R. C. Tafrate, 2011.

3. Мит № 3: Гневът ви подтиква да получите това, което искате

Много често всички сме изправени пред сресови условия, било на работното място, в дома си, сред колегите. Когато сме заставени да реагираме бурно и неконтролируемо, тогава психолозите твърдят, че сме под въздействието на гняв, фрустрация или нещо подобно и че почти всички реагираме по един и същи начин: в състояние на афект и гняв сме способни да забравим добрите обноски, взаимоотношения и в нас се надигат егоизма, собственото Аз, личните интереси, които показваме и изразяваме. Понякога поради гняв сме подтикнати да извоюваме битки или неща, които с години наред сме очаквали да придобием. Това е ефективна и правилна стратегия според психолозите, но когато сме потопени в непрекъснат егоцентризъм и битка за постигане на собсвени цели и интереси, тогава потъпкваме правото и личната свобода на партньора до нас, на колегите на работното място и т.н. Тази стратегия е неефективна и често води до загуба на доверие, приятели, кариерно развитие и всякакви успехи Ellis, A., R. C. Tafrate, 2011.

4. Мит № 4: Прозрението за миналото намалява гнева ви

Психотерапевтите смятат, че за да се справим с гнева, трябва да влезем в контакт с миналите си преживявания, като изиграем отново тези детско-юношески травми от миналото. Много от хората, подложени на такъв вид терапия, изпитват за пореден път болка от преживяното и като че ли възраждат отново нещо много трeвoжно, отминало, което може да навреди и да усложни проблема.

Съществува друга група терапевти, които не се стремят да върнат назад хората в миналите им спомени и преживявания, а напротив, те търсят най-безполезния и лек начин за решаване на проблемите с гнева - фокусът е върху научаването и практикуването на нови начини на мислене и поведение към настоящите проблеми, така че те да бъдат решени Ellis, A., R. C. Tafrate, 2011.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Как да овладеем своя гняв преди той да ни овладее? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.