Как да овладеем своя гняв преди той да ни овладее?


Категория на документа: Психология


Първо, представете си отрицателно събитие или поредица от събития, които ви карат да се чувствате гневни или по някакъв начин ви разстройва. Сега си представете това отрицателно събитие или някакво собствено преживяване, което много ще ви разстрои. Вместо да избегните да се гневите или да се разстройвате, разрешете на чувствата си да изригнат с пълна сила, т.е. позволете си да се почувствате напълно вбесени.

След като за момент истински сте изпитали яростта, накарайте се наистина да промените тези чувства. Използвайте всичко, което сте научили от РЕПТ досега и работете по модела АВС стъпка по стъпка.

Друг емоционален метод е емоционалният тренинг, който предлага Амстердамският когнетивно-поведенчески терапевт Р. У. Рамси, базиран на техниката да си припомним приятни преживявания и добри чувства и да се опитаме да ги направим по-силни от чувствата на враждебност Ellis, A., R. C. Tafrate, 2011.

РЕПТ предлага прочутите си упражнения за атакуване на срама и за поемане на риск, за да ви помогне да преодолеете чувствата си на себеомраза, които може да използвате и при редуциране на гнева Ellis, A., R. C. Tafrate, 2011.

Друг метод, използван в РЕПТ, е техника на ролевите игри и поведенческото репетиране, създадени от Я. Л. Морено, която се основава на повторното преживяване на ранни емоционални събития Ellis, A., R. C. Tafrate, 2011.

X. Как да се измъкнете от гнева по пътя на действието

Ето някои домашни задачи или действия, които предлагаме от РЕПТ за преодоляването на гнева Ellis, A., R. C. Tafrate, 2011:

:) Приемайте конкретните рискове;

:) Рискувайте отхвърляне, като искате нещо специално за вас;

:) Рискувайте да кажете "не", когато е необходимо;

:) Направете нещо нелепо и срамно;

:) Преднамерено покажете, че сте се провалили във важна задача;

:) Утвърждавайте се хладнокръвно;

:) Смело се конфронтирайте;

:) Изиграйте някаква ситуация чрез ролева игра чрез създаване на конкретна сцена на конфликта и повторно изиграване на драмата. Този метод е използван от Робърт Алберти и Майкъл Емънс Аlberti, R. F., M. L. Emmons, 1995;

:) Предварително се подгответе за справяне с пасивните aгресори или тези, които вечно отлагат. Този метод за себеутвърждаване е използван от Джордж Бак и Хърб Голбърг Bach, G. R., H. Goldberg, 1975;

:) Ясно разграничавайте себеутвърджаването от агресията. Според Арнълд Лазъръс и Алън Фей утвърждаването включва изразяването на позиция, съпротивата срещу неразумните изисквания или искането на това, което желаете. Агресията според тях е свързана с омаловажаването на другия и е негативна проява, за разлика от утвърждаването, която е позитивна проява Lazarus, A., A. Fay, 1993.

Има някои поведенчески методи за работа срещу гнева, които според РЕПТ са ефективни Ellis, A., R. C. Tafrate, 2011:

* Излагане на враждебност;

* Конструктивни дейности - включването към някои констриктивни групи с позитивно мислене е техника за справяне с гнева. Това е метод използван от Андрю Уочтъл и Марта Пен Дейвис;

* Ранно обуславяне;

* Мерки за отклоняване на вниманието;

* Справяне и процедури за решаване на проблеми - това включва съзнателно ангажиране в ефективни процедури на справяне с гнева. Тези дейстия са обобщени по-подробно в книгата под редакцията на Хауард Касинов: "Разстройства на гнева - определение, диагноза и лечение" Kassinove, H., 1995;

* Домашно за когнитивно реструктуриране - то включва много когнитивни, емоционални и поведенчески методи на РЕПТ за самопомощ.

XI. Научете се да релаксирате

Много психолози използват различни техники за ралаксиране. Но най-важната процедура според мен е използването на Прогресивната мускулна релаксация ПМР. При нея се използва напрягане и отпускане на различни мускулни групи в определен ред, което води до освобождаване на напрежението, отпускане и релаксация Ellis, A., R. C. Tafrate, 2011.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Как да овладеем своя гняв преди той да ни овладее? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.