Клептомания


Категория на документа: Психология


ПУ "Паисий Хилендарски"

ПСИХОПАТОЛОГИЯ

Тема:
Клептомания

Изготвил:
Съдебна психология - специализация
Фак.№
Въведение
На всеки му се е случвало да си вземе камъче от археологическа разкопка или химикал от офиса. И това никой не счита за нещо лошо, а в повечето случаи дори се намират и оправдания за извършеното. Съществуват обаче и хора, които просто не могат да устоят пред изкушението да откраднат нещо - клептоманите. За тях е известно и следното шеговито определение - че това е човек, който има дарбата да намира неща, преди хората да са ги загубили.Клептоманията е болест. Лекарите обясняват, че човек не се ражда клептоман, а с вродена предразположеност към това. Клептоманът е подвластен на болестен страх -" какво ли ще стане, ако не вземе точно тази вещ и то точно сега".

Понякога подхвърля обратно присвоеното, но обикновено не смее да си признае, макар да съзнава, че поведението му не е нормално.

Описание на клептомания
Клептоманията е непреодолим импулс да се крадат разни незначителни вещи, понякога нямащи никаква стойност. Въпреки че клептоманите са обект на много шеги, те всъщност имат много сериозно разстройство, което може да обърка живота им.

Определение за клептомания
Клептоманията (от гръцкото klepto - крада) или неосъзнатият стремеж към присвояване е известна на психиатрите отдавна. По статистика 5% от крадците страдат от това заболяване. Крадецът обаче отнема нечия собственост, за да я продаде и спечели от това, докато клептоманът изпитва патологичен стремеж да открадне, без да има користна цел. Нещо повече, той може да се сравни с наркоман, който изпитва удовлетворение от поредната доза дрога. Това е импулсивно желание, което човек не е в сила да преодолее. Откраднатото обикновено няма никаква стойност, а удовлетворението се носи от самия акт на крадене. Понякога клептоманията се проявява при тийнейджърите като протест срещу по-възрастните или пък за да се укрепи тяхното положение сред връстниците им.Клептоманията е разстройство върху контрола на импулса. Разстройството представлява невъзможност да устоиш на изкушението за извършването на определен акт, вреден за личността или за останалите.
Хората, развили клептомания, знаят че техните действия са вредни. Но импулсът за кражба е толкова силен, че не могат да го овладеят и да му се противопоставят. Това ги прави тревожни или ги изпълва с напрежение, ако не извършат дадената кражба. За да успокоят чувството, те крадат. След като извършат кражбата те чувстват удовлетворение и облекчение. След това действие обаче, те изпитват огромна вина, омраза към самите тях, страх от арест.
Но натрапливото желание да крадат отново се връща в подходяща ситуация.

Симптоми на клептомания
* Натрапливо желание за кражба на неща, от които не се нуждаете
* Нарастващо напрежение, което води до кражба
* Чувство на удовлетворение и удоволствие, докато крадете
* Чувство на вина или срам след кражбата

За разлика от обикновените крадци, клептоманите не крадат с цел лична печалба. Нито пък крадат с цел да отмъщават на някого. Епизодите възникват спонтанно, без планиране. Въпреки това, стресогенните събития могат да предизвикат епизоди на клептомания.
Повечето хора, имащи клептомания крадат от обществени места като магазини и супермаркети. Някои от тях крадат дори от познати и приятели. След това има случаи когато откраднатите вещи тайно се връщат пак на същите места.
Съществуват и клептомани които крадат бельо, тогава говорим за фетишизъм.

Причини за клептомания

Причината за клептоманията не е известна . Повечето изследователи сочат като възможна причина за клептоманията ниските нива на серотонина. Други учени сочат данни за появата на клептомания, които биват свързани с пристрастяване или пък с обсесивното компулсивно разстройство.

Рискови фактори
Клептоманите често биват арестувани, заради проявите си. Това допълнително изостря и напряга техния и без това труден живот.
Клептоманията започва през юношеството или през 20 - те години, но в някои случаи тя може да стартира в ранна детска възраст и в по-късен етап от живота.

Кои са рисковите фактори за развитието на клептоманията?
* Прекалено стресиращи периоди от живота.
* Мозъчна травма или наранявания
* Наследственост, наркомания, обсесивно компулсивно разстройство
* Прекалена заетост с финансови успехи и материални загуби

Пример:
" Девойка къса с гаджето си и отива на кафе. На съседната маса мъж вади цигари и лъскава запалка. Тя протяга ръка и ги взима. А всъщност момичето изобщо не пуши, нито пък смята да продаде запалката. По-важното е, че е поела риск, от който е изпитала наслаждение, по-високо от здравия разсъдък. Така стресът от раздялата с приятеля се намалява."
Клептоманията може да има и "сезонност". Известен е случаят на мъж, който крадял само зимни шапки. В квартирата му намерили пълни шкафове с крадени шапки - той нито ги продавал, нито ги носел, просто ги събирал и ги разглеждал.
В повечето случаи ако първата кражба намали вътрешното напрежение, то клептоманията може да се превърне в процес. Обикновено предметите, които клептоманът присвоява, са еднообразни, дори еднакви и по това всъщност може да се установи, че става въпрос за болен човек. Клептоманът просто е подвластен на стремежа да вземе нещо - дори един молив, който по принцип може да си купи без проблем. Но в момента иска точно този молив.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Клептомания 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.