Медитацията в съвременния живот


Категория на документа: Психология


 Медитацията в съвременния живот

Медитация

Медитацията е практика, в която дадено лице тренира ума и/или предизвиква режим на съзнанието, за да постигне физическо, емоционално, умствено и духовно развитие. Медитацията е съществен компонент на източните религии, философии и духовни учения. Тя се практикува на изток повече от 5 000 години, а в последно време с навлизането на източните духовни практики тя става популярна в Европа и на Запад. Различните медитативни практики и дисциплини обхващат широк спектър на упражняване и изпитване на умствена релаксация, покой на ума и концентрация. Медитацията позволява на всеки един да е в състояние на хармония със самия себе си, това е разговор на ума с тялото на клетъчно ниво.

Всеки един, които желае може да медитира, може да го направи стига да знае някои основни правила или начина, по които се медитира. Задължителното нещо е релаксацията, човек трябва да е спокоен за да започне медитацията и предварително да е подготвил тялото си за предстоящият момент. Първото нещо, което трябва да направи е да си избере място, където ще се чувства най-удобно. Това място може да е сред природата, в жилището си, всяко едно място е различно за отделния човек. Като за начало на човек, които не е медитирал е добре това място да е изолирано от шумове- телефони, хора, животни и всичко, което може да му отнема вниманието. Въздуха трябва да е свеж, ако е в затворено помещение да се отворят прозорците да се проветри. Позата за медитация преди всичко трябва да е удобна и се регулира индивидуално. Може да е в седнало състояние, легнало, поза лотос или половин поза лотос. Най-добрата поза е тази, в която самия човек се чувства най-добре и спокоен. Най-добрия вариант, които използват големите специалисти по медитиране е лотос или половин лотос, тя от своя страна допринася за влизане на медитативно състояние на покой. Но едно правило със сигурност трябва да се направи: главата, шията и торса (гърба) трябва да е в права линия, така вземат удобна позиция в уединено място, трябва да се отпуснат всички мускули на тялото, колкото е възможно. Ума се разпростира по цялото тяло от главата до петите, контролира се релаксацията. С достатъчно релаксация, почти преставате да чувствате тялото си или напротив, чувствате необичайна тежест/топлина. Медитацията е необходима, да се спре или поне да намали значително умствената дейност. Самата поза за медитация, насърчава състоянието на покой, но това не е достатъчно. Появата на разсейващи мисли е неизбежна и естествена, те нетрябва да ви потискат и да бъдат разработвани и анализирани.

Медитацията помага за контролиране на ума и всички мисли плаващи през него. Това е съвсем естествено, че се пораждат такива мисли, но е важно да се знае как да се справите с тях. По време на медитация, ставате наясно с мислите си, но вместо да се съсредоточите върху тях, нека просто и лесно да се подминат. Това ви позволява да се съсредоточите върху настоящия момент, усещанията на тялото си, околната среда, както всичко останало, което се появи в момента.
Истинското щастие и мир идва отвътре, и толкова повече ще се свържете със себе си, толкова по малко ще бъдете засегнати от външната среда. Колкото повече овладявате това, толкова повече сте наясно кой сте всъщност това, което ви прави щастлив. Вместо да търсите щастието в външните фактори, ще се научите как да го получавате отвътре и това на свой ред ще доведе до чувство на истински късмет, а не на краткосрочни удовлетворения. Редовната медитация ще ви помогне да живеете спокойно, един смислен живот.

Има различни начини на медитация,от които Йозеф Кишнер очертава четири вида:
* медитация с помощта на дума (мантри)
* медитация с концентрация върху дишането
* медитация да се фокусира върху любим предмет
* медитация , чрез определено движение

Ефект на медитацията:
* медитацията успокоява ума
* медитацията подобрява емоционалното здраве
* медитацията елиминира страх, депресия, агресия
* медитацията позволява бързо да се измъкнете от стреса
* медитацията увеличава физическата сила
* медитацията нормализира кръвното налягане
* медитацията повишава резистентността към болести
* медитацията отваря и развива творчески умения

Не само част от хората са нервно болни, а цялото човечество, само по себе си е нервно болно. Неврозата е "нормалното" състояние на човек, защото всеки един преминава обучение, формиране. На него не му се дава възможност да бъде това, което е. Tой трябва да бъде вкаран в определен шаблон. Този шаблон създава неврозата.
Обществото ти дава определен образец, с които се формираш по определена форма. Позволява ти да изразяваш една част от себе си, докато останалата част от тебе е потисната. Това поражда раздвояване, шизофрения. А тази част, която е подтисната непрекъснато се бори да излезе навън. Затова всеки човек е шизофреничен, разделен в себе си, борещ се със себе си. Не може да се почувства като у дома си, не може да намери покой, не може да бъде щастлив. Най-напред трябва да се премахне вътрешното разделяне, много малко са случаите, в които това не може да стане. Медитацията приема неврозата такава каквото е и се опитва да я отстрани. Това, което е скрито трябва да бъде освободено. Потискането, осъждането те разделя, приеми се такъв какъвто си. Когато си вътрешно разделен, енергията ти се бори със самата себе си.
Р.Д.Лейнг казва: "Позволи на себе си да си луд." Ти си луд, затова трябва да се направи нещо по този въпрос. Трябва да направиш две неща: да осъзнаеш това, което правиш и да не потискаш нищо. В човешкия ум, съзнанието обикновено значи потискане(там се намира проблема). В момента в които осъзнаеш определени неща в себе си, започваш да ги потискаш. Ето това трябва да се усвои - да си осъзнат и да не потискаш, да си осъзнат и да изразяваш. Медитацията ти позволява да намериш този баланс, които ти е нужен да не се раздвояваш в мислите и чувствата си.

Избирайки да медитираме чрез дума трябва да сме наясно какви думи можем да използваме. Нещото, което трябва да се запомни е думата да е такава, която да дава успокоение за ума, да не го натоварва. Дума, която после може да се "изхвърли" да се изведе от съзнанието за да неможе да ни натоварва. Не трябва да си прекалено привързан към него. Затова използвай една дума- едно нещо, което е безсмислено. Например използването на "хуу", не притежава значение. "Ом" по същество е същото, но то е започнало да има значение, защото сме започнали да го асоциираме с нещо божествено. Не трябва да носи нищо, защото в момента, в който съдържа нещо, умът се подхранва. Умът се подхранва не от думите, а от техните значения. Това е безсмислен звук. А, всъщност "хуу" е нещо повече от един безсмислен звук, защото с него се създава едно вътрешно напрежение. Чрез него нещо бива изхвърлено навън. Използвай думата, когато издишваш и превърни вдишването в пауза. Трябва добре да се балансира думата и вдишването, за по-добър ефект и концентрация. Вземи ръката на някой в своята и я чувствай само при вдишване. Нека издишането бъде празно. Тогава ще разбереш, че докосването е храна за ума. Затова дете, което е израснало без майка си, на него му липсва нещо. То никога няма да е способно да обича някого, ако никога не е било докосвано, милвано и прегръщано от майка си, защото това нежно докосване е храна за детето. То създава много неща в него. Ако никой не го е докосвал с любов, то няма да е способно да обича никого, защото не знае каква "храна" е пропуснало, че му липсва нещо жизнено.

Има неща, които човек несъзнателно прави, но по този начин успокоява до някаква степен натрупаното напрежение в организма си. Много пъти, когато сме напрегнати, ядосани и заобиколени от негативни случки, факти и мисли, ние поемаме дълбоко въздух, задържаме го няколко секунди и издишаики казваме "офф". Или през ума ни преминава мисъл, която е положителна за да създаде донякъде баланс. Някои от хората броят до 10, други си повтарят спокойно, всичко ще се оправи и т.н. Голяма част от хората, които пушат цигари точно поради тази причина го правят. Не, че те немогат да спрат да пушат, просто така балансират напрежението. Самото дълбоко дишане с паузата и издишването намаля натрупаната отрицателна енергия. Дори и не е нужно да изричат дума.
Дишането е главен компонент в медитацията, чрез него се контролира организма. По този начин успяваш да овладееш тялото си. Ако се заслушате в тоновете на сърцето си, когато сте под напрежение - то бие силно и вие неможете да го овладеете. Но, ако започнете да дишате правилно ще усетите, че след петата минута пулса ви започва да спада и постепенно се нормализира. При медитацията с помощта на дума, думата е нужна за да се концентрира ума, защото ума постоянно работи и постоянно се захранва. Тя ни позволява да не обръщаме внимание на плаващите мисли в съзнанието ни и да изхвърлим напрежението от нас самите.

Едно от последствията на съвременния напрегнат ритъм на живот безспорно са стресът и преумората. За съжаление стресът се е превърнал в норма на живот за повечето хора. Когато тялото и умът на човека са претоварени, ефективността от неговата дейност значително намалява.
Ритъмът на живот, работата и различните развлечения пречат на човека да се успокои и отпусне. Дори почивайки си, той губи много енергия, защото се напряга за ненужни неща.По този начин значителна част от енергията се губи безполезно заради няколко причини:
Постоянното физическо напрежение
Повече енергия се губи за поддържането на мускулите в състояние на готовност за работа, отколкото за нейното изпълняване. Дори в седнало положение, мускулите на раменете, ръцете, гърба и корема са напрегнати без причина.
Емоциите
Всяка прекалено силна емоция (и положителна, и отрицателна) разрушава организма. Понякога за няколко минути проявен гняв човек загубва повече енергия, отколкото за извършването на физическа работа през целия ден. И нито витамините, нито балансираната диета могат да възстановят организма напълно.
Умственото напрежение
В този случай загубата на енергия може да се сравни с изтичане на вода, капеща от лошо затворената чешма. Възбуденият ум е главният "консуматор" на енергия в организма. Да умеем да запазваме и правилно да изразходваме енергията, да се научим по естествен път да зареждаме тялото си с енергия по време на отдих - в това се състои целта на овладяването на изкуството на релаксацията.
Умствено-емоционалното напрежение, предизвикано от излишните тревоги, отнема значително повече енергия, отколкото физическото напрежение. Затова отпускането и "успокояването" на ума е много по-важно, отколкото физическата почивка.
Вътрешните органи (сърце, черен дроб, бели дробове) също се нуждаят от отдих, но човек не е способен да контролира тяхната работа и не знае как да ги разтовари. Това може да направи само природата на нашия организъм, когато умът е спокоен. Убедителен пример за това е сънят. По време на него умът "притихва" и вътрешните органи започват да се насищат с енергия. Умът не може да се успокои сам. Опитайте се с една мисъл да изтласкате друга - така само ще се увеличите мислите и още повече ще се уморите.
Медитацията помага да се развие способността на ума да остава ясен и спокоен и умението да се използва неговия потенциал по всяко време (дори в суматоха). По време на медитация умът се успокоява и организмът получава заслужен отдих и отпускане. А след душевното и умственото успокояване веднага започва да се успокоява и всичко останало: психо-емоционалната дейност, нервната система, тялото като цяло. И най-важното - това състояние е напълно осъзнато. Специалните физически и дихателни упражнения, които трябва да се изпълняват в строго определена последователност, помагат на организма да се освободи от шлаката и токсините. Медитацията и релаксацията са средство за подготовката на човека за по-нататъшната му дейност - за да живее и твори пълноценно, да бъде щастлив и да споделя щастието си с другите.

Хората, които медитират или са успели по друг начин да контролират тялото и ума си живеят значително по-добре и знаят как да се радват и наслаждават на живота. Всички останали, които не са успели - се променят значително бързо. Напрегнатия начин на живот, стреса, финансовата криза в която се намира обществото кара хората да се "затварят" вътре себе си, да се озлобяват, постоянно да са с негативни мисли и да са настроени негативно към света, всички и всичко, което ги заобикаля. На всички тези хора трябва да се помогне, защото в даден момент могат да се отключат заболявания - физиологични или психични, които биха останали за постоянно в техния живот. Всеки един човек трябва да намери начина, с които ще може да съществува пълноценно. Ако не успее сам трябва да потърси помощ от специалисти, които ще им помогне да научат правилния начин за преодоляване в съответните ситуации.

Медитацията в социалната работа ще има големи приноси от гледна точка за разрешаването на проблемите на хората, които са потърсили помощта на социалния работник. За разрешаването на даден проблем трябва да се разглеждат обективно ситуацията и факторите, които й влияят, не само от специалиста , но и от самия клиент. За да имаш обективен поглед над нещата трябва съзнанието да е чисто и спокойно за да се приеме ситуацията такава каквато е. Ако клиента не е в такова състояние, спокойно може да се насочи към този метод на успокоение чрез медитация.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Медитацията в съвременния живот 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.