Наполеон Бонапарт


Категория на документа: Психология


Пловдивски университет " Паисий Хилендарски"
Педагогически факултет
Катедра "Психология и социални дейности"

НАПОЛЕОН БОНАПАРТ

реферат

Маша Христова Лалич

Възложил:проф.д-р Н. Маджирова

Факултетен № 1306698007
МП- Психология на управлението
/неспециалисти/

НАПОЛЕОН I, Наполеон Бонапарт (Napolеon Bonaparte) (1769-1821), е френски държавник , пълководец, император (1804-1815 г.). Последните си години през живота си е прекарал на остров Света Елена като пленник на англичаните.
"Гениалните хора-това са метеори,чието призвание е да изгорят,за да озарят своя век"
НАСЛЕДСТВЕНОСТ
Бащата на Наполеон е бил алкохолик,който е умрял от рак твърде млад.В биографичните материали го описват като човек "лишен от нравствени чувства"и като човек с"патологическа психика"(Сегалин,1926:145)
Наполеон Бонапарт е наследил от своя баща не само ненаситното честолюбие,коварство и алчност,но и фаталната кахексия ,нервност и нервна избухливост /още в младостта си/,до такава степен,че е приемала почти" епилептична форма"(Жоли,1894:49)
Братът на Наполеон-Людвиг е бил явно психопатична личност,а сестра му Паулина е хипоманиакална дегенеративна личност.(Хофман,1926:97)

ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ЛИЧНОСТТА
"Успех-ето какво създава великите хора"
Наполеон
"Външността на Наполеон е имала в изобилие множество физически признаци на дегенерация :нисък ръст-151см,несъразмерни и непропорционални ръце спрямо торса,къси крака непропорционални на другите части на тялото.Имал е мезоцефална глава с притиснати слепоочия ,както и много други аномалии : огромна челюст,изпъкнали скули,и дълбоки депресирани очи ,рядка брада,асиметрично лице.Главата му е била дълбоко между раменете.Леко прегърбен."(Сегалин,1926:146)
"Характерът на Наполеон от ранното му детство се оказал нетърпелив и неспокоен."Никой от нищо не беше доволен-спомня си по-късно той-аз бях склонен към кавги и побоища,аз не се страхувах от никого,всички се страхуваха от мен".(Тарле,1991:9)
Сегалин пише"Болно дете.От детството си е имал патологически изблици на гняв,достигащи до побесняване.По това време на детството му започват и припадъците.През ранната си детска възраст извънредния инат прераства в див егоцентризъм."
"От ранното си детство според околните е бил нервен и раздразнителен.На две години не е можел да държи главата си изправена,която е била по-голяма от нормалното.Имал е спазми.Тези спазми в старите времена са се наблюдавали при деца болни от рахит.Припадъците можели да продължат няколко минути и приличали действително на епилептични припадъци,които в миналото наистина са водели до формулирането на погрешната диагноза "епилепсия".Наличието при Наполеон в ранното детство на рахит може да се признае като достоверен факт. (Ноймайр, 1997: 114-115)
" Бонапарт от детството до края на дните си е имал абсолютна памет . Без особени усилия , той е запаметявал математически правила , както и сухи юридически формули и дълги откъси от стиховете на Корней , Расин и Волтер .По-късно в армията той безпогрешно е назовавал имената на войниците и офицерите,които лично е познавал,посочвайки годината и месеца на съвместната им служба,точното наименование на полка,често и на батальона в който е служел неговия бивш колега...Неговата работоспособност е била поразителна.В юношеските си години е ставал не по късно от четири часа сутринта и веднага е започвал да работи.Той се е научил да спи малко. Една от най-забележителните черти на неговия интелект е била способността за много бърза,почти мигновена реакция на външните събития."(Манфред, 1973:24,26,121).
"Във военното училище Наполеон е изпъквал с необщителност и затвореност. Той обичал да прекарва свободното си време с книгите ... "( Белоусов , 1999 : 71 )До мозъка на костите си е пропит от мегаломания/мания за величие/,той можел да инсценира /и без съмнение не веднъж го е правил/и разигравал околните знаейки,че това би му дало психологически привилегии.Наполеон е бил освен всичко друго и талантлив актьор,качество без което не може да направи това от което се нуждае-признанието на народите и власт над масите. (Бадрак, 2005: 296).
"Около 1803г.във облика и поведението на Бонапарт се забелязва явна промяна.Тази летаргия и преди всичко пристъпите на болезнена сънливост,които можем да обясним с така наречения"синдром на Пикуик"са водили до странни ситуации,тъй като с години такива случаи са наблюдавани дори на бойните полета" (Ноймайр, 1997: 128).
"През нощта на 12 срещу 13 април 1814г.Бонапарт написва прощално писмо до жена си,и се опитва се да се отрови,но смъртта не го спохожда" (Валлоттон, 1991: 237).
"На 12 април той взел отровата цианид.От времето на Малоярославец той винаги я е носел със себе си.За две години отровата изглежда е изветряла.Наполеон се е мъчил цяла нощ,но на сутринта силният му организъм се преборва." (Манфред, 1973: 720).
"...боледувал е и от хипофобия /страх от коне/ и усложнена лейкофобия - /страх от бял цвят/.В същото време на много живописни изображения Наполеон Бонапарт е изобразен яздещ на бял кон.Дребосъкът-артилерист се е страхувал и ненавиждал белите коне- и никога не е имало такива в неговите конюшни. (Фенько, 2001: 53)
"Сексуалният му живот,сексуалното му либидо не били нормални.Неговите сексуални импулси се проявявали внезапно и експлозивно.Другата особеност се изразявала в това,че тези импулси (ако не се удовлетворят незабавно)така бързо изчезвали,както са се появявали.Всички жени за Наполеон са били проститутки. ...Експлозивната честота на половия му живот,с тенденция да я сведе до едно-самото задоволяване на животинските страсти. (Галант, 1926: 244).
" Хомосексуална връзка с брат Жосефин " ( Bergler , 1933 : 357 ) .
Имало е слухове за забранената връзка на Наполеон с неговата сестра Паулина.Паулина била страстно влюбена в своя брат и до голяма степен го ревнувала от жена му" (Rank, 1912: 436).
'Аз създадох моя век сам за себе си,както и аз бях създаден за него"
Наполеон

КЪМ ВЪПРОСА ЗА ПСИХИЧНОТО ЗАБОЛЯВАНЕ

" През 1913 г. , шотландския лекар Гутрие предполага, че през периода от 1809-1810 година у Наполеон започва да се развива доброкачествен тумор на хипофизата , което е причинило разстройство на обмяната на веществата в тялото му , в крайна сметка това го довежда до затлъстяване ... На съвременен медицински език диагнозата на Гутрие може да бъде описан като адипозо- гениталната дистрофия. ...Основните признаци на заболяването силно се развиват в императора към четиридесетата му година:често уриниране в неголеми количества,намаляване честотата на пулса,понижаване на телесната температура и намаляване на нивата на метаболитни процеси,нарушение на зрението,главоболие,пристъпи на епилептични припадъци,силно намалена реч и мисли /нарушение на интелекта/,поява на затлъстяване от женски тип-по бедрата и корема.Това са всички признаци на заболяването в комбинация с малък размер на външните гениталии и драстично намалено усещане на сексуално желание(либидо),а в последствие изчезнало нацяло...През първите години на 19 век при Наполеон са забелязани редки епилептични припадъци,които могат да се обяснят с растеж на мозъчни тумори. (Лобачёв, 1993: 30-31).
"Бонапарт в младежките си години е получавал мигновено настъпили пристъпи на физическа слабост-той понякога е изпадал в колабс или полуколабирало състояние" (Манфред, 1973: 279).
1811г."С него се случват някои странни неща.Веднъж по време на приема в Тюилрийския дворец -той излезнал пред присъстващите,огледал ги с безизразен поглед,застанал в средата на залата и в рамките на няколко минути с приведена надолу глава се втренчил в нещо видимо само за него на пода ,упорито загледан в една точка.Това продължило толкова дълго,че породило значително объркване в гостите...него са го спохождали неочаквано пристъпи на непреодолима сънливост;по време на битката при Лайпциг,в разгара на сражението той задрямал" (пак там: 651, 713).
"Няма епилепсия.Пристъпите на патологична сънливост са от неотложна необходимост за сън".(Seeligmuller,1910:64)
"Епилепсията на Наполеон не е нищо друго освен като афект-епилепсия"(Сегалин,1926:148)
"Необичайно тежка психопатия с невроза и невротични припадъци от психогенен произход.Генуинната епилепсия би следвало да се отрече.За отделни състояния на психиката му диагнозата"афект-епилепсия"би била най-близка."(Ланге,1928:26)
"И така,несъмнено и безспорно е ,че Наполеон е имал пристъпи и тези пристъпи са били епилептични, в едни случаи със схващания,в други без -каталепсия.Той е страдал от епилепсия.Тази епилепсия през последните години на политическия му живот се усилила и повлияла дори на умствените му дейности,което вероятно,не е останало без влияние и за световните му прояви;след като обаче животът му става по-спокоен ,припадъците му спират."(Ковалевски,1995:478,484)Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Наполеон Бонапарт 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.