Практикум - клинечна психология


Категория на документа: ПсихологияСУ "Св. Климент Охридски"

Дневник на посещенията в психодиспансера

Изготвил:
Спец.: Соц. дейности
I курс
Ф.н.:
Първо посещение

Днес беше първото ми посещение в психодиспансера. Бях много развълнувана, притеснена и изплашена, защото това място бе непознато за мен до сега.
Като влязохме в стаята за групова работа всички бяха седнали на масата. Едни от тях играеха на "Не се сърди човече", други рисуваха, а трети играеха на игра с думи. Запознах се с всички и се присъединих към тях да играя "Не се сърди човече". През това време и Ангел Томов дойде и след като приключихме с игрите ни повика в стаичката, в която си бяхме оставили багажа. Обясни ни какво трябва да наблюдаваме, какви са задачите ни по време на престоя ни там а и след това и ни каза как трябва да се държим, за да не предизвикаме отрицателни реакции.
След това беше станало време за музикотерапия и дойдоха 4 момичета и 1 момче от Музикалната академия и отново се върнахме в стаята за групова работа, за да изрепетират песните, с които ще се представят на концерта по случай 24 май.

Второ посещение

Вторият ден от посещението притеснението ми беше изчезнало. Ангел Томов ни чакаше и без да губим време започнахме да репетираме песните. Всички пяхме заедно. Беше много забавно.

Трето посещение

Моето трето посещение мина по-различно от предишните. С част от групата отидохме да играем шах с живи фигури извън центъра. Играхме шах срещу друга група хора с увреждания от Пазарджик. Станахме втори, но пак получихме награда- 2 кутии шоколадови бонбони. След награждаването си направихме една обща снимка. Отново беше много забавно. Тръгнах си с много положителни емоции. Стана ми тъжно, че това ще бъде последното ми посещение.

Разстройство на съня

Какво представляват разстройствата на съня?

Парасомниите са разстройства нарушаващи съня. Характеризират се с нежелани движения, поведения, емоции, възприятия и говорене по време на сън. Те настъпват по време на сън или преминаването от сън в будно състояние и се асоциират с различните стадии на съня.
Парасомниите се разделят на следните категории:
-Първични парасомнии - това са разстройства на фазите на съня. Те се класифицират според фазата, от която започват - фаза с БДО (REM) или без БДО (NREM). Фаза с БДО (бързо движение на очите, на английски - REM) е фаза на съня през, която очите на спящия се движат много бързо. Това е фазата на сънищата и човек преминава през нея около 4-5 пъти на нощ. При съня без БДО (в английската литература тези фази се означават като NREM - non rapid eye movement phase) не се наблюдават движения на очите. - Вторични парасомнии - представляват заболявания на органите и системите на тялото, които могат да се проявят по време на сън, например като пристъпи, нарушения в дишането, нарушения на сърдечния ритъм (аритмии) и връщане на стомашно съдържимо към хранопровода.

Депресия

Какво е депресия?

Депресията се проявява с ред симптоми като: загуба на енергия, загуба на интерес към обичайните дейности в живота, тъга, загуба на апетит и тегло, затруднена концентрацията, себе-критичност, чувство за безнадеждност, физически оплаквания, отдръпване от другите хора, раздразнителност, трудно вземане на решения и мисли за край на живота. Много депресивни хора се чувстват освен това и тревожни. Те често изпитват безпокойство, не могат да се задържат на едно място или са замаяни, могат да имат също топли или студени вълни, замъглено виждане, сърцебиене и потене.
Клиничната депресия може да варира от лека до тежка и според това хората, които страдат, имат или малко на брой симптоми, през малка част от времето или чести, продължителни и понякога доста притеснителни симптоми. Клиничната депресия се различава от реакцията на силна скръб, когато човек загуби някой близък, когото много е обичал поради смърт, раздяла или развод. Усещанията за тъга, празнота, липса на енергия и липса на интереси са нормални по време на процеса на скърбене, както и появата на гняв и тревожност могат да бъдат част от този процес. Клиничната депресия се различава от нормалната психологичната скръб, обаче, по това, че клиничната депресия може да е налице и без да има значима загуба. Освен това депресията продължава по-дълго от реакцията на скръб и включва чувства на себе-критичност, безнадеждност и отчаяние.
Необичайно е някой да твърди, че никога не се е чувствал "депресивен". Колебанията в настроението са обичайни неща и ни помагат да имаме информацията, че нещо ни липсва в живота и трябва да помислим какво може да се промени. Клиничната депресия, обаче, е нещо далеч по-сериозно от нормалните колебания в настроението. Тъй като има различни степени на депресивност, хората с тежка депресия би трябвало да получават комбинация от няколко вида лечение.

Какви са симптомите на депресията?
Симптомите на депресия могат да включват следното:
-затруднена концентрация, трудно запомняне на подробности, както и вземането на решения -умора и намалена енергия -чувство на вина, безполезност, и / или безпомощност -чувство на безнадеждност и / или песимизъм -безсъние, ранно събуждане или прекалено спане -раздразнителност, безпокойство -загуба на интерес към дейности или хобита , включително и секс -преяждане или загуба на апетит -постоянни болки, главоболие , спазми, или проблеми с храносмилането, който не се облекчават дори с лечение -продължителна тъга, тревожност, или празнота -мисли за самоубийство, опити за самоубийство

Наблюдение:

Повечето от симптомите се проявиха при пациента, който избрах да наблюдавам. Още при запознаването ни забелязах, че е много притеснителен, затворен в себе си. Почти не общува с никой освен ако някой не го заговори. Не пееше заедно с другите, защото неможеше да следи текста. Като играехме "не се сърди човече" той местеше чужди пионки, което означава, че е много разсеян. Като му зададеш въпрос ти отговаря плахо с недоверие. Това са главните ми впечатления от наблюдавания пациент.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Практикум - клинечна психология 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.