Приносът на Флоранс Найтингел за развитието на сестринството


Категория на документа: Психология


Коя е Флоранс Найтингел?

Флоранс Найтингел е родена във Флоренция на 12 май,1820г.Произхожда от богато аристократично семейство и получава солидно за времето си образование.Добре знае старогръцки,латински,френски,немски и италиански.

Заедно със семейството си често пътува и посещава почти всички по-големи страни в Европа.По време на тези пътувания проявява особен интерес към болниците и приютите за болни и бедни.Още твърде млада тя вижда основното си предназначение в избавлението на хората от болести и смърт,които могат да бъдат предотвратени.

На 25 годишна възраст заявява на родителите си, че е решила да постъпи в болница, за да се подготви за бъдещата си професия-милосърдна сестра.Това е голяма изненада за нейното семейство, като се има предвид, че по това време професията на милосърдната сестра в Англия се ползва с лошо име.Мечтата и не се осъществява през онова време,тъй като обществото смятало ,че поведението на медицинските сестри е било развратно,затова жените от нейното обкръжение не можели да мислят за професията на сестра.Тогава тя се обръща към религията.Четенето на книги по медицина и грижите за болните,посещаването на болници,грижите за децата,живеещи в коптори,помогнали за осъществяване на нейната мечта едва на 33-годишна въздраст.

Милостива и състрадателна тя се вълнува от съдбата и положението на
бедните,болните и страдащите.... "Аз цялата съм обхваната от мисълта за човешкото страдание-нищо друго не ми идва на ум.Всичко,което пишат поетите за великолепието на този свят,ми се струва фалшиво.Всичхора,които съм виждала се намират в менгемето на нищетата,мъките и болестите".

За да усъвършенства знанията си за устройството и организацията на милосърдните сестри, Флоранс Найтингел изучава структурата, дейността и организацията на сестринската работа в много болници и приюти. Запознава се с ръководства по хигиена и медицина,с отчети от всякакъв род на медицински и санитарни учреждения.

Приносът на Флоранс Найтингел за Сестринството

" Не забравяйте,че сме дошли на този свят

да се учим и да бъдем полезни на околните..."

(Флоранс Найтингел,1910г.)

"Геният на сестринството" Флоранс Найтингел е основателка на модерното сестринство,реформаторка на много военни и граждански болници,героиня от Кримската война(1953-1856г.).

Пренебрегвайки богатството и спокойствието на аристократите тя се посвещава на сестринската професия-посещава бедни и болни,помага на страдащи.Тя е една от най-забележителните социални и здравни реформатори от XIX век. Въз основа на обширни проучвания на сестринството и организацията на здравеопазването в различни страни, въз основа на своята практика и наблюдения, тя създава едно ново схващане за сестринската професия.

Според нея сестринството е една достойна,полезна и отговорна професия за жени,професия,която изисква интелигентност,физическа и морална издръжливост.

Приносите и се побират в следните няколко пункта:

►Самоотвержената и работа по време на Кримската война,в резултат на което се създават по-добри хигиенни условия за ранените и болните.

►Основава първото медицинско сестринско училище в Лондон през 1860г.

►Пише книга за сестринството,в която отразява богатия си опит и знания в областта на сестринското дело.

►Привлича много способни момичета в училището и им осигурява висока професионална подготовка.

►Превръща сестринството в изкуство.

►Опитът и се разпростира в други страни на Европа,Америка,Япония и др.

През март 1854 г. на страната на Турция в Кримската война се намесват Англия и Франция. По това време военните болници са в окаяно състояние. Не достигат медикаменти, чистотата е на много ниско равнище, има остра нужда от персонал да полага грижи за болните и ранените. На чело на обществената инициатива за подобряване на грижите във военните болници застава военният министър сър Сидни Херберт. Изходът от тази трудна ситуация той вижда в привличането на жени, които да се грижат за болните и ранените. За тази цел е била необходима личност с големи организаторски способности, опит и себеотрицание. Сър С. Херберт се насочва към Флоранс Найтингел.Доказателство за това е едно допитване до офицери, участници във войната. На въпроса кое е името, което няма да забравите и ще запомните за цял живот всички написват на листчето си " Мис Флоранс Найтингел-жената с лампа! ".

В изпълнение на задачата, поставена й от военния министър, тя организира група от 40 жени, от които 10 монахини. Много от тях имат добра обща медицинска подготовка още преди заминаването им на фронта в Истанбул- кв. Скутари, където е разположена военно-медицинската служба на английската армия. Лекарите ги посрещат недружелюбно и предполагат, че тяхното присъствие може да влоши лечебната дисциплина вместо да я подобри и ще се отрази неблагоприятно върху лечението на болните. С течение на времето обаче те преодоляват тази съпротива от страна на военните лекари, допуснати са до лечението и грижите за ранените и болните, и от този момент тяхното състояние коренно се подобрява. Сестрите на мис Найтингел се отнасят към тях топло и грижовно: редовно подменят превръзките, сменят мръсното бельо, грижат се за личната хигиена на болните, хранят ги, четат получените от близките им писма.

Така тя прави истинска революция в обслужването на ранените и болните войници по време на Кримската война.

Благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници,смъртността спада от 42% на 4%.Това постижение я превръща в национална героиня на Англия.

Биографът на Флоранс Найтингел,Сесил Удъм-Смит отбелязва: "По време на Кримската война се родиха два образа-на войника и на медицинската сестра.И в двата случея стана промяна в общественото мнение,и в двата случея промяната се дължи на Флоранс Найтингел".
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Приносът на Флоранс Найтингел за развитието на сестринството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.