Професията "психолог" в съвременния свят


Категория на документа: Психология


Професията "психолог" в съвременния свят

Живеем в един динамичен свят, където в стремежа си да постигнем целите си понякога не ни остава време за да създадем социални връзки, или да запазим тези, които вече имаме. Всеки ден се сблъскваме с различни проблеми, ситуации и емоции и често ни е нужен приятел, с когото да споделим, и който да ни помогне да съберем мислите си.
Хубаво е да имаме такива хора до нас, но те не винаги са безпристрастни, и не винаги могат да ни насочат към вземането на правилното решение.

В наши дни, най - развитите държави изискват от почти всяка фирма или институция да разполагат със служебен психолог, грижещ се за психичното здраве на служителите или работниците им. Тази опция предоставя на служителите една по - спокойна и комфортна работна среда.

В България тази практика не е много разпространена, дори всява смут сред хората от по - старото поколение. Те все още не могат да възприемат идеята да споделяш тревоги или искаш съвети от хора, които не са близки до тях, или с които нямат роднинска връзка. Ситуацията е такава, защото са били отгледани в среда, където проблемите си остават вкъщи, заради синдрома "какво ще кажат хората".

Все още не можем да се отърсим от предразсъдъци и назадничаво мислене, и по - жалкото е, че това се отнася и за моето поколение - младежите на 21 - ви век. Психологията е една от науките към, които повечето българи се отнасят с насмешка и недоверие. Според тях наука, в която има повече слова, стремеж към изразяване и разбиране, отколкото действия и светкавични резултати не е наука.

Хубавото е, че с увеличаването на образованите хора се увеличава и броят на тези, които мислят по - абстрактно и гъвкаво, а според тях няма нищо лошо да ползваш услугите на психолог, дори е препоръчително. Известно е, че колкото по - многопластов е човек като интелигентност и душевност, притежава толкова повече психична материя, с която да се справя. Като доказателство към твърдението можем да вземем всеки успял човек на нашето време, който вместо да губи ценно време и енергия за да се справи сам с емоционалните си проблеми, получава помощ от психолога си и така може да използва целия си капацитет и да продължи напред.

В съвременния свят професията "психолог" все повече се развива и популяризира. Това е така, защото хората разбират потребността от квалифициран човек, който не е емоционално обвързан с тях, и който ще бъде напълно обективен при обсъждането на дадените проблеми. А всеки един от нас има нужда от това безпристрастие и мисълта, че няма да бъде съден за чувствата, които изпитва, още повече в динамичния свят, в който живеем. Всеки ден попадаме в различни ситуации, срещаме различни хора и проблеми, и дори за най - невежия човек е ясно, че никой не е компетентен във всички области. Например ако имаме проблем със здравето отиваме на лекар, ако имаме проблем с компютъра - техник, затова не е толкова трудно да приемем идеята, че ако сме под голям стрес, постоянно се тревожим за нещо или просто ни липсва мотивация да продължим напред е напълно нормално да се обърнем към психолог. Щом приемаме, че друг човек, по - квалифициран от нас може да се погрижи за изправността на вещите ни и за здравето на тялото ни, трябва да се чувстваме добре и при мисълта, че съществува такъв човек, който да се погрижи за душата и разума ни. Естествено по - тесногръдите не биха приели такива сравнения, защото грижата за психиката е нещо ново и като такова се подлага на съмнение, особено що се отнася до потребността от тази новост.

Тук идва и въпроса: "Кой се нуждае от услугите на психолог?" На този въпрос аз бих отговорила с друг: "А кой не се нуждае?" Предполагам множеството би посочило себе си като не нуждаещи се от такива услуги. И причина за липсата на тази нужда, е че българина е свикнал да задържа всичко в себе си, за да не се покаже слаб, за да не го съжаляват останалите и дори за да не го помислят за луд. Мисли повече за околните и реакцията им отколкото за собственото си здраве.
С годините синдромът "какво ще кажат хората" постепенно започна да се размива и затова голяма роля играят западните тенденции и тези от икономически по - добре развитите части на Европа. За пренасянето на тези нови културни въведения в България имат заслуги най - вече образованите българи, които са добре запознати с живота и културата на по - добре развитите от нашата страни.

Професията "психолог" тепърва започва да забързва темпове в развитието и популяризирането си на територията на България. Но това не значи, че проблемите на хората са се увеличили, а че мисленето им се променя и тях започва да ги интересува повече собственото им здраве, отколкото какво би било мнението на околните за техния избор.
И тъй като тази професия е директно свързана с хората, техните проблеми и насоките за решаването им, ролята на психолога въобще не е лесна. Като професионалист той е длъжен да балансира и да не смесва работата с личния си живот и по този начин да пренася проблемите на пациентите в дома си. Това е доста трудна задача, тъй като всеки ден общува с хора и малко или много е съпричастен с проблемите и емоциите им, но същевременно трябва да съумее да бъде обективен и по този начин най - пълноценно да помогне със знанията и уменията си.

Според мен професията "психолог" скоро ще се превърне в една от най - желаните и същевременно най - ценените професии. На тази професия можем да гледаме като едно стъпало към опознаването на самите себе си и отношенията между нас и другите. А всичко става по - лесно когато знаеш на какво си способен, вярваш в себе си и не носиш бремето на излишните тревоги и съмнения. Така ще можем много по - лесно и пълноценно да развием личността си и да използваме пълния си капацитет.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Професията "психолог" в съвременния свят 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.