Психология


Категория на документа: Психология


ПСИХОЛОГИЧЕСКА ОЦЕНКА

Общи впечатления и информация:

Мария Ивайлова Флорова - Чекова е на 23 години, омъжена. Живее със съпругът си и новороденият си син в наследствено жилище в град Павликени. Мария е родена е в град Плевен. Има две по - големи сестри и една по-малка. Най-голямата сестра е омъжена и живее от 7 години в Канада. Втората е неомъжена, а най-малката тази година завършва средно образование.
Изнолзвани методи: Психологическа беседа и психологическо тестуване. Приложени са тест за личностна акцентуация, многофакторен личностен въпросник - РР1 и тест на Айзенк.

Външен образ на личността:

1. Изразни прояви

а) физическа външност - правилни пропорции и черти на лицето, приветлив изглед, мекота, нежно излъчване, по-скоро красива. Чиста, спретната, семпло облекло без накити. С дълга коса до кръста, без излишно придаван обем, но поддържана форма и прическа. Използва грим. При подбор на дрехите си не се ръководи от модни тенденции, а от удобството, които и доставят дрехите. Избира за всекидневието си предимно спортно облекло и обича ярките и наситени цветове. Определено има вкус за обличане и облеклото е в зависимост от повода. Ползва както обувки с много висок ток, така и спортни обувки. Поддържа маникюр, но по време на бременността и след нея не ходи на поддръжка.

б) невербална комуникация - при водене на разговор на моменти се наблюдава излишно жестикулиране, не липсва жива подкрепа на казаното с жестове, мимика, израз на лице, интонация на гласа, паузи.

- пангомимика - движенията са плавни и прецизни на моменти с леко ръкомахане, изправена стойка, на моменти динамичност при разговор, особено при разказ на случка със семейството й от лятото.

- мимика - жива мимика и изразителни движения.

- глас и реч - нормален глас и тон, спокойно и ясно изказване на думите, правилна артикулация, приятен, приветлив тон

в) речево поведение - говори много. Наблюдава се яснота на изказа, подреденост, логическа обусловеност. Говори нормално, но на моменти спира и обмисля това, което ще каже и по какъв начин да го формулира.

г) ръкопис - не много красив почерк, на моменти дори неразбираем. Не се набелязва съществен наклон, но буквите изписва с едър шрифт.

д) привични движения - ръкомаха при разговор. Няма тикове.

Постижения и трудова кариера:

Мария се дипломира като ветеринарен техник през 2008г. в Професионална гимназия по ветеринарна медицина, град Ловеч. Продължава обучението си в град Велико Търново специалност Аграрна икономика в Земеделски колеж. През 2008 г. се мести в град Павликени и там започва работа като касиер в семейната им фирма. През 2009 година завършва курс по Информационни технологии, организиран от Бюро по труда град Павликени и е преназначена като офис сътрудник. Преди около месец се ражда синът й и в момента не работи, по майчинство е. Подготвя се за изпити, тъй като тази година й предстои дипломиране.

Физическо и здравословно състояние:

Нормално телесно тегло, леко завишено заради бременността, но много бързо си възвръща килограмите, които са били преди бременността. Няма открити заболявания.

Социално-битови условия:

Мария съжителства със синът си, съпругът си и втората си по големина сестра. Разполага с всички необходимите условия за живот - електрификация, климатик, пълна мебилировка. Има закупена къща, в която се прави основен ремонт преди да се нанесе младото семейство.

Познавателна психична дейност:

Мисловна дейност - високо организирана, възможности за абстрактно - логическа дейност, яснота, логическа обусловеност на съжденията, способности за анализ и синтез, критичност, обективност.

Внимание - високи способности за съсредоточеност, трайност на вниманието, независимо от ситуацията.

Памет и възприятие - устойчивост на паметта, развити са както механични, така и логически паметови способности, налице е услужливост на паметта и способност за бързо възпроизвеждане на "търсената" информация. Има широта на възприятието, като се отчита обективност и наблюдателност.

Емоционално-чувствена и волева сфери:

Наблюдава се добра изразност и емоционална уравновесеност. Интуитивността и вживяването не са приоритет, а чрез поведението си съответно не допуска чужда интуитивност и опити за вживяване. Липсва спонтанност и висока амплитуда в изявата на емоционалното състояние. Маркира се чувствителност към оценката на другите, силно развито честолюбие, обидчивост, но в съчетание с крехкост, такт и дори свенливост. Тези особености бяха подкрепени и от приложените тестови методики.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Психология 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.