Реферат на тема "Изтича ли "сивото вещество" на нацията чрез емиграцията на младите българи"?


Категория на документа: Психология


 ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград
Правно-исторически факултет

Реферат

ТЕМА

Изтича ли "сивото вещество" на нацията чрез емиграцията на младите българи

Изготвил:

Даниела Николова Борисова

специалност "Публична администрация" фак. №13100222016
І-ви курс задочно обучение
гр. Благоевград
2014 г.

През изминалите т.нар. "демократични" години се наблюдава все по-голям отлив на български учени в чужбина. Това едва ли учудва някого, достатъчно е да се огледаме наоколо и да видим каква е реалността в България. Навсякъде цари липса на финансиране и науката не прави изключение от това. В престижното списание "Нейчър" от 12.01.2011 г. е публикуван коментар относно проблемите на научната общност в България и Румъния. В него ясно е посочено, че след присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. научната общност в България е очаквала по-добри перспективи пред себе си, по-добро финансиране и вливане на свежа кръв. За съжаление обаче надеждите са били попарени с ниски бюджети, а учените от "старата гвардия" се противопоставят на нововъведенията и блокират достъпа на младите учени в средите на научната общност. През 2011 г. на БАН са отпуснати наполовина по-малко средства от предвидения бюджет, което кара учените да се страхуват от насърчаване на посредствеността. Освен това тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов предлага изменение на закона за БАН, чрез което изменение се предлага институтите да се върнат под шапката на МОН като всеки се финансира поотделно, оставяйки БАН само като научна общност, което обаче кара учените да се питат как министерството ще защитава научните интереси на институтите. Те се съмняват, че по този начин може да се пречи на международни изследвания и дори да се стигне до закриване на някои от институтите. Освен това през същия този период заплатата на учен от БАН е около 400 лева, което е крайно недостатъчно. Това довежда до отлив на почти 700 учени, като част от тях се пенсионират, а останалите, повечето млади учени, не виждат бъдеще в България и затова напускат страната.

Освен това се наблюдават и доста абсурдни случаи, които още повече довеждат младите учени до единственият избор - да напуснат България.

Два такива случая са описани в новинарския сайт "Дневник". Първият случай е на главен асистент от Физическия факултет на Софийския университет "Климент Охридски". На него му е наредено от фонд "Научни изследвания" към МОН да върне взетото от него финансиране поради отрицателна оценка на научната дейност по неговия проект. Куриозното е, че по проект са били заложени три публикации, а всъщност са били издадени три пъти повече и то част от тях са били публикувани в едни от най-реномираните международни списания. Отгоре на всичко същият учен има одобрен световен патент и е избран за млад учен на Софийския университет.

Другият случай е аналогичен на предходния. При него проектът на учения е оценен като незадоволителен. И то при пет публикации, десет доклада на международни форуми, а между другото има одобрен и завършен дизайн на детектор за експеримент в ЦЕРН.

Всеки от двамата учени е написал проект, който е бил одобрен от фонд "Научни изследвания" и са отпуснати половината средства. След одобрение на постигнатото през първия етап се дава и втората половина на финансирането. Всеки от учените е направил отчет за постигнатото, обаче оценката им е закъсняла повече, отколкото е било указано в проектите.

Ясно се виждат системните грешки в държавния фонд "Научни изследвания", което поставя учените в такива абсурдни ситуации. Това определено може да доведе единствено до по-голям отлив на учени, но не и до развиване на научната общност в страната.

В сайта на "Дойче веле" има статия със заглавие "За да не напускат България" по повод 125-годишнината на Софийския университет. В статията има някои доста стряскащи факти относно българското образование. Например, според доклад на ЕК за конкурентноспособността, за образование се отделя едва 3% от БВП на страната, докато за Европа средният процент е 6. Софийският университет е най-старото и най-престижно висше учебно заведение в България, но в днешно време е превърнат в пионка на политическите игри и е забравена важността на образованието.

Една от най-важните цели на университета е да подготвя висококвалифицирани преподаватели. В близко време голяма част от преподавателите трябва да излязат в пенсия, което ще отвори пътя на младите хора, но те трябва да бъдат добре подготвени, да използват съвременни начини за преподаване с цел увличане на децата, за да им се осигури възможност за развитие.

За съжаление, обаче с образованието, получено в Алма матер, много млади българи напускат страната, за да се реализират в чужбина. С какви перспективи могат да бъдат задържани младите хора в България, способни ли сме като общество да им предложим възможности за развитие и дали е добра образователната политика? Отговорът е по-скоро не. На това мнение е и световно известен учен и преподавател в университета. Според него все още образователната система се стреми да задържи всичките си кадри, независимо, че вече е време да се даде път на младите. Освен това с явните и скрити корупционни практики се опорочава образователният процес. Ето защо това води до прогонване на младите хора от университетите, независимо, че в тях преподават световни светила в науката.

Според сайта "Българи" 70% от българите не са доволни от живота си. Тогава за какво да седят в България? Точно това е причината толкова хора да заминават в чужбина, и то все млади и образовани хора.

Докато през 90-те години повечето емигранти бяха икономически бежанци, то в днешно време това са млади хора, които могат да си намерят работа и в страната. Но предвид ниското заплащане и лошите икономически условия те не виждат смисъл да остават. Това са хора, на които развитието на страната им се вижда прекалено бавно. Освен това те са изнервени и от ширещата се навред корупция. А по този показател според проучване на антикорупционната организация "Трансперънси интернешънъл" ние сме най-зле.

Най-разочаровани са тези българи, които са били вече в чужбина, завърнали са се, обаче са недоволни от липсата на икономически подем в страната. Веднага се забелязва липсата на достатъчно квалифицирани кадри.

Но не само това е причината българите да търсят пътя към други държави. Според някои от тях образованието и здравеопазването също не са на нужното ниво. Постоянно в медиите се говори за недостиг на лекарства или на финансиране за здравеопазването. А всичко това обезверява човек до крайна степен. И понеже остава като единствено решение емиграцията, то това и се прави от доста българи. Много от тях се стремят да се реализират в други страни, защото там е по-лесно да започнеш собствен бизнес и той да е успешен. А за тези, които нямат търговски усет, остава да заемат свободните позиции, предлагани им от чуждите работодатели, независимо, че някои от тях не биха ги заели, ако са в България.

Според изследване на сайта "Dnes.bg", направено през миналата година, е установено, че през последните 23 години почти 2 милиона българи са напуснали страната. А според актуално проучване почти 30 % българи са готови да напуснат родината си, като делът на младите и образованите е най-висок. Сегашната икономическа криза накара още стотици хиляди българи да напуснат България. И как да е иначе, след като се оказва, че голяма част от работещите са в графата на т. нар. работещи бедни. Това са хора работещи за минималната заплата в страната. Освен това огромна част от населението живее под прага на бедността. Бедността, липсата на развитие и голямата корупция са сред основните причини тези 30 % българи да емигрират. А според изследване на австрийския вестник "Дер щандарт" 60 % от тях даже не искат да се връщат.

Има един отрицателен аспект в миграцията. Това е липсата на квалифицирани кадри и на специалисти. Това се явява сериозен проблем пред работодателите и често се случва да се наемат хора без нужния образователен ценз, което понякога има дори фатални последици и предизвикване на трудови злополуки.

В заключение мога да кажа следното:

От доста голям брой източници се забелязва, че голяма част от младите българи са се запътили в чужбина, за да могат да се реализират качествено. Защото се оказва, че България не може да им предложи разнообразието, което изискват. Така обаче се получават доста места в България, които се обезлюдяват.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Реферат на тема "Изтича ли "сивото вещество" на нацията чрез емиграцията на младите българи"? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.