Степен на конфликтност и агресивност на съвременните деца


Категория на документа: Психология


 В тази анкета участва собственото ми дете ,което е на 5 г.4м .То живее с мен и моите родители в средно голям град и посещава общинска детска градина.
Целта ,която си поставям е да проуча ориентацията относно:
Процеса на развитие в предучилищна възраст и взаимоотношенията "Родители -Деца"и Степента на конфликтност и агресивност на съвременните деца.

Като родител се старая да внуша на детето ,че да успее в живота трябва да се бори и да устоява собственото си мнение и позиция . До сега съм успяла да изградя качества като : учтивост, уважение към възрастните хора ,да бъде честно и самостоятелно , това води до отговорност и отзивчивост.
Аз желая в бъдеще да бъде с по-голям самоконтрол и борбеност , трудолюбие и решителност, а това наистина ще посочи правилния път в живота, да се справя с всички предизвикателства и трудности ,и ще го насочи към адаптивността.
Един от" бичовете" на нашият живот е "Агресията",тя заема осезаемо място и е продиктувана от начина на живот и кризата обхванала всяко едно семейство. Затова аз като родител съм длъжна всеки един момент да се боря срещу нея. Да я отстраня и не оставя трайни следи в детската психика и поведение.Поведението трябва да бъде насочено към повече коректност,внимателност ,сдържаност и търпение,защото в този период от живота агресията е по-скоро неумишлена и няма почва на развитие.Факторите ,които провокират непослушание,гняв и инат са същевременно и прояви на агресивност у детето,а според мен то копира възрастните и те му служат като модел на поведение.
Друг много силен фактор ,който оказва въздействие върху неговото поведение и начин на мислене са медиите: телевизия, кино , видео, DVD.
В стремежа си да бъде модерно то ги копира безрезервно и се старае да им подражава ,дори по начин на обличане .
Моята дъщеря обича много да хленчи ,да се оплаква и безпричинно да повиша тон.Не обича да контактува с всички хора , а само с най-близките си , не обича да показва чувствата си.
Аз като майка по всякакъв начин се стремя да преодолея всички негативни прояви и привички в поведението на детето си .Методите ,които използвам ги заимствам от моята първа специалност - Психология.
Всеки път за мене "доброто" е водещо и заема движеща позиция във възпитание на детето ми.За да постигна положителни резултати се старая да вникна в първообраза на причините и мотивите продиктували поведението й ,за да мога по-лесно да ги отстранявам.
Всички знаем ,че децата играейки на улицата възприемат винаги най-лошото и най-неправилното , затова моделите на агресивно поведение и арогантност ; на лошотия и "Чалга-култура" се възприема и копира от раз .
Децата са склонни да ги прилагат и имитират до безкрайност ,но не да покажат това ,което са учени от своите родители .
Детето ми обича да гледа много анимационни филмчета ,дори се храни пред компютъра ,но на този етап не желае да им подражава.
Има любими герои и приказки ,но не се стреми да ги имитира и аз съм много доволна от това.Може би това ще се случи в следващ етап от развитието й .
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Степен на конфликтност и агресивност на съвременните деца 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.