Умения за решаване на конфликти


Категория на документа: Психология


Животът е усилна работа.
Трябва да съм прав.
Обвиняване.
Не поемай рискове!

Ниско самоуважение!
Търсенето на Съвършенство задава:
"Победители и Губещи"
Такива критерии могат да бъдат използвани, за да се правят изводи относно улични задръствания, партньора ти, децата, копирната машина, шефа ти и най-вече - теб самия.
Няма ли една шапка на откривателството, която още седи на полицата в гардероба
на възможностите ти? Може би изобщо не си я носил/а от малък/а. Когато си се учил/а да ходиш, не си го правил/а на "правилния крак", "погрешния крак". А е било десен крак, ляв крак, и всяко падане е било толкова интересно колкото следващата стъпка. За малкото дете всичко е част от големия експеримент.
Можеш отново да извадиш тази шапка и да я изтупаш. Какво е затъкнато под твоята шапка на откривателството?
Изследване.
Ентусиазъм.
Хайде да поемем риск.
Какви са възможностите?
Всичко е успех.
Приемане.
Игра.
Питане.
Експеримент.
Как по друг начин да гледаме на нещата.

Високо самочувствие!
Процесът на откривателството кани:
"Победители и Учещи"
Ако няма провали, а само учене, самочувствието скача рязко нагоре. Можеш да си сложиш шапката на откривателството и проблемите заприличват на интригуващи пъзели, в които се търси отговора. "Какво трябва да се направи така че той да спре постоянно да ми се оплаква?", "Какво друго мога да опитам, за да накарам децата да помогнат в миенето?", "Какво сме свободни да правим сега, когато поръчката за 7 милиона долара е прекъсната?", "Колко интересно, копирната машина пак не работи!"
Още едно предизвикателство? Колко вълнуващо!
Критично ли си настроен към своите грешки? Деца, които непрестанно са предпазвани от правенето на грешки могат да станат зависими и прекалено предпазливи. Шефовете, които са прекалено критични към грешките често наемат "да"-хора. Това не значи да не посочваш грешките или да не преминаваш през процес на корекция. Това значи да се гледа на грешката като на прекрасна възможност за научаване.
Когато една организация поощрява желанието да се рискува у своя персонал, той става по-жизнен и мотивиран. Ние сме изпълнени с най-много енергия, когато сме готови да действаме на границите на личните си познания.
Една не толкова известна, но препоръчителна максима е: "Ако нещо си струва да се направи, то си струва да се направи и лошо!" Тя ни подканва към експеримента и риска.
Робърт Киосаки в своите уъркшопове "Парите и Вие" често се позовава на много разказваната в Щатите история за компанията IBM. Един мениджър на средно ниво направил тактическа грешка, която струвала на компанията 9 милиона долара. На следващата седмица мениджърът, сигурен, че ще го уволнят, бил извикан в офиса на президента. Президентът започнал да дискутира плановете за един мащабен проект и искал от мениджъра да го оглави. След известно време мениджърът се чувствал толкова неловко, че трябвало да прекъсне президента: "Извинете, сър, направо съм изумен. Преди седмица ви струвах 9 милиона. Защо искате аз да оглавя този нов проект? Мислех, че ще ме уволните." Президентът се усмихнал: "Да те уволня ли? Млади човече, току що инвестирах 9 милиона в твоето образование. Сега ти си сред най-ценните ми кадри." Ето един президент, който цени желанието да се рискува и научава. Той знаел, че това е важна съставка в успешния мениджмънт.
В живота не става въпрос за губене или печелене, а за научаване. Когато паднеш, ти ставаш и поглеждаш къде е дупката по пътя ти, за да я заобиколиш следващия път. Човек, който е отишъл "твърде далеч", просто знае колко далече може да стигне. Няма "печеливши и губещи", а само "печеливши и научаващи".
Това е същността на
Аха, конфликт!
Каква възможност само!

№3: ЕМПАТИЯ

Задачите на активното слушане
Емпатията е въпрос на разбирателство и откритост между двама души. Когато тя липсва, хората е по-малко вероятно да вземат предвид нуждите и чувствата ти. Най-добрият начин за изграждане на емпатия е да се помогне на другите хора да почувстват, че са разбрани. Това означава да си активен слушател. Съществуват специфични дейности по слушането, които се отнасят до различни ситуации - информация, уверение и заразяване /в оригинал са information, affirmation и inflammation/.
1. ИНФОРМАЦИЯ - добиване на ясна представа.
ЦЕЛ НА ГОВОРЕЩИЯ: да каже какво иска, за да не настане объркване.
ЗАДАЧА НА СЛУШАЩИЯ: да разбере детайлите, да провери и да утвърди това, което казва и това, което е забравил да каже.
Тук се опитвате да разкриете нуждите, инструкциите, информацията на задно ниво.
ЗАДАВАЙТЕ ВЪПРОСИ: информирайте се за нуждите, инструкциите, контекста, времето, цената и т.н.
ПРОВЕРЯВАЙТЕ: за да сте сигурни, че сте чули и разбрали важните детайли.
ОБОБЩАВАЙТЕ: за да сте сигурни, че сте на едно мнение по фактите.
Целта е другия да ви каже - "Да, това е, което искам", така че и двамата да сте наясно.

Не отивай веднага към решението.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Умения за решаване на конфликти 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.