Влияние на спорта върху волевите навици


Категория на документа: Психология


ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ "ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР"

ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ

СПЕЦИАЛНОСТ

"ПРАВО"

Анализ на тема

" ВЛИЯНИЕ НА СПОРТА ВЪРХУ ВОЛЕВИТЕ НАВИЦИ"

Когато човек реши да се занимава със спорт- това става начин на живот. Променя изцяло характера и самосъзнанието на личноста от гледна точка на създаване на навици, самоконтрол, самодисциплина и може би най-важния елемент волята да постигнеш всичко по-горе изброено.Според мен спорта действа като спойка между навиците и изграждане на волята на човека. Дефиницията на думата "спорт" в тълковния речник е следната: еднотипни физически упражнения, който се правят системно, като периодически резултатите от тях се сравняват на състезания. Пораждането на състезателно самосъзнание предшества целеполагането, а то само по себе си е най-важния елемент от изграждането на човека като индивид с разум.Тъй като, когато има заложена цел за постигане на някакъв резултат се правят компромиси и саможертви, който разговорно се наричат "каляване на волята" и от всичко казано до тук излиза, че волята е важен елемент за постигане на целта. За мен волята представлява способност на човека да осъществява своите желания и целите, които си е поставил. Пример "Имам воля да стана първи!","Искам и мога да отслабна!". Проблема идва в това, че хората са свикнали да съществуват в зоната си на комфорт, която по мое мнение, е най-големият враг на съзнанието. Мисля, че по-всякакъв начин трябва целенасочено да се излиза от зоната на комфорт, защото това води до развитие на характера. Стремежа трябва да е към така наречената "златна среда", в която човек е щастлив и всичко, което е създал и се е обградил, излизайки от зоната на комфорт, е свят изграден от здравата воля. Волята има няколко основни качества:
-самодисциплина;
-целеустременост;
-настойчивост;
-решителност и смелост;
Но къде е мястото на спорта ? Спорта е повторение на физически упражнения, а това води до рутина и до самодисциплина за изпълнението й. От тук самодисциплината се постига предимно с воля за постигане на резултат и трябва да се развива.Това ще помогне на човек:
• да избягва импулсивните действия;,
• да продължава работата по даден проект, дори и след като първоначалният ентусиазъм утихне;
• да бъде в залата, басейна или на разходка, дори тогава, когато всичко което иска е да лежи пред телевизора;
• да се научи да става рано;
• да продължи с диетата си и да устоява на изкушението от вредните храни;
• да започне четенето на книга и да я довърши;
• да преодолее мързела и отлагането;
• да изпълнява обещанията, който е поел пред себе си и околните.
Но за да се постигнат по-горе изброените позитиви, трябва да се възпитава на волевите качества. Волята на човека се проявява и развива в съзнателните действия, насочени за достигане на определени цели и свързвани с преодоляване на препятствия. Усъвършенстването й в значителна степен се обуславя от специфичната особеност на спортната дейност, а именно задължително понасяне на големи физически натоварвания и психически напрежения. Според мен, най-важни са треньорите- психолози, който се грижат за подготовката на хора, готови да постигат рекорди и затова те трябва да се отличават със силна воля, тъй като в тренировката и в състезанието, спортистите се срещат с множество и най-различни трудности .
В заключение искам да кажа, че спорта изгражда характера създава спортна стремителност развива волевите качества и създава и изгражда целеустремена личност, което е предпоставка за сигурен успех във всяко начинание, с което се захваща такъв тип личност.

http://rechnik.info/
http://www.positivespirit.net/
Статия на д-р Камен Симеонов
http://tennis-silistra.com/

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Влияние на спорта върху волевите навици 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.