Зона на комфорт


Категория на документа: Психология


УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО

Организационно поведение

Зона на комфорт

Изготвил:Ива Руменова Младенова
Ф.н. 11120330

Проверил:ас.Б.Мисляшки

Дефиниция

Зоната на комфорт е поведенческо състояние, в което човек работи в неутрална обстановка, без стрес, използвайки ограничен набор от поведения за постигане на стабилни,ненадвишаващи нормата резултати.В това състояние обикновено няма чувство за риск.Много често харакатера на човек може да бъде определен от неговата зона на комфорт.Преуспелите хора ежедневно излизат от нея, за да постигнат това, което желаят.Зоната на комфорт е вид психологично състояние в което човек сам си поставя граници и тези граници създават чувство за несигурност.Зоната на комфорт създава определена инертност и хората, които са си създали такава в определен момент от живота си много трудно вземат решението да стъпят извън нея.За да излезнат от своята зона на комфорт хората трябва да експериментират с нови поведения и да изпитат отговорите, които ще получат в създадената от тях нова среда.

Зона на комфорт в мениджмънта

Излизането от зоната на комфорт завишава нивото на тревожност и може да доведе до стрес, който води до повишено ниво на концентрация и фокусираност.Уайт приема това състояние като Зона на оптимална производителност.От друга страна Робърт Йеркс в своите изследвания съобщава, че "тревожността подобрява производителността докато определено оптимално ниво на възбуда е достигнато. Отвъд тази точка изпълнението се влошава, като се постигат високи нива на тревожност". Ако човек стъпки извън зоната на оптимална производителност то той влиза в "опасна зона ", в която производителността бързо ще намалее, като се появят и по-високи нива на тревожност или дискомфорт.
По отношение на управлението на работата или развитието, целта на треньора или мениджъра е да застави човек да влезе в оптималната зона за изпълнение за достатъчно дълъг период от време, така че да постигне и затвърди нови умения и характеристики.Същата логика се прилага и при управлението на целите: при промяната на нивото на тревога се променя и нивото на производителност.

Зоната на комфорт е резултат от:

-липса на лична мотивация и фокусираност
-липса на добър мениджмънт
Пример за зоната на комфорт може да разгледаме при търговците по телефона.В някой компании политиката е такава, че достигането на определен брой обаждания е по-важно от осъществените продажби.Затова мотивацията на работника за работа намалява и той се стреми единствено да достигне броя обаждания.

Как мениджърите могат да предотвратят навлизането на работниците в зона на комфорт?

-Управление на очакванията още от началото на работните отношения.С другите думи трябва да се установи "договор" между мениджъра и подчинения, за да е сигурно, че и двамата знаят какво се очаква от тях.
-Целите на работниците и младши-мениджърите трябва да са ясни,напълно разбрани и да бъдат предизвикателство за тях.Ако целите са твърде лесни за достигна лесно се навлиза в зона на комфорт, а ако са твърде трудни в "зона на страха".
-Наблюдението на целите трябва да бъде често и да се осъществява лично, чрез множество срещи.Трябва да се отеделя време за обсъждане на личните цели на работниците,оценка на работата им и изработване на план за развитие.Трябва да се отделя време на служителите!!

Методи за лично справяне със зоната на комфорт

Легендарният консултант Браян Трейси споделя простата формула за излизане от "зоната на комфорта". А тя е непрестанното задаване на въпросите: "Как се справям в момента?", "Какви са моите цели?", "Какви са моите предположения и дали са верни?", "Има ли начин да подобря нещата?", "По какви други наични ще мога да постигна целите си?".
* Създайте си план
* Поемайте малки стъпки
* Създайте си нов комфорт

Защо е важно да излезем от зоната си на комфорт?

* Разширяването на зоната на комфорт води до по-ниски нива на стрес на работното място.
* Нови възможности
* Личностно развитие
* Кариерно развитие

Източници
http://news.expert.bg/n334960
http://www.wikihow.com/Step-Out-of-Your-Comfort-Zone
3-Eben Pegan - Transformation - Get out of your Comfort zone
http://www.allaboutmedicalsales.com/articles/comfort_zone_am_180802.htmlСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Зона на комфорт 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.